
For the skin
2 cups Glutinous rice flour / 2 cawan tepung pulut
1/4 tsp Salt/ 1/4 tsp salts
95-100ml Water 1/2 hot water and 1/2 normal water/ 100 ml air bahagikan dua separuh air panas aeparuh air biasa.
95-100ml Water 1/2 hot water and 1/2 normal water/ 100 ml air bahagikan dua separuh air panas aeparuh air biasa.
Combine all ingredients and knead into dough. / Campur dan adunkan semua bahan.
For the Fillings
1 whole white grated coconut / 1 biji kelapa parut putih
3/4 cup sugar/ 3/4 cawan gula
5 tbsp water / 5 sdb air
pinch of salts / secubit garam
red coloring/ perwarna merah

Equally divide dough into small balls. Flatten dough and put the fillings. Seal and round up like a ball./ Bahagikan adunan kepada beberapa bebola kecil. Leperkan bebola dan masukkan inti. Lekatkan dan bentuk seperti bebola balik.
In another pot boil water. Add in the complete dough. Boil till dough appear on the surface, just like we do the onde-onde. Remove and place in cold water. Dust dough with glutinous rice flour or mung bean flour. Please ensure that you dry fry the glutinous rice flour first. You need 1 cup glutinous rice flour for this purpose. Once dusted, flatten the kuih by using your hand. / Dalam periuk yang lain didihkan air. Masukkan kuih dan biarkan ia masak. Kuih akan timbul apabila masak. Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk seketika. Golekkan ke atas tepung pulut yang disangrai terlebih atau pun tepung kacang hijau. Leperkan kuih.
_________________________________________________________________
Tepung gomak cara saya. Tekak ni teringin sangat nak makan tepung gomak. Hajat tu nak gunakan cara tradisi menggunakan inti kacang hijau dan serbuk kacang hijau, tapi dek kerana susah nak cari tempat memesin kacang hijau, saya olah cara saya. Saya gunakan inti kelapa dan serbuknya saya gunakan tepung pulut yang disangrai. Untuk kulitnya saya gunakan cara membuat Kuih Ku dan Mochi, saya gunakan separuh air panas dan separuh air biasa. Menarik juga cara ini 2-1 inti rasa maca kandi kelapa manakala kulitnya rasa macam kulit mochi.
_________________________________________________________________
Next Post - Buttermilk Substitutes / Gantian Buttermilk
__________________________________________________________________
No comments:
Post a Comment