Thursday, March 17, 2011

ROTI GORENG AYAM / CHICKEN DEEP FRIED BREAD



This is amazing!!. I called this 2-1 (two in one) recipe. For the same ingredient I produced two different menus. One savory and one sweets. One I called Deep Fried Bread With Chicken and the other one I named it Mini Doughnut or doughnut balls. I divided the dough into two and wonderful enough to have 2 recipes for tea. As for deep fried bread you can used any fillings. Some suggestions are, curry beef, tuna, sardine or even sausage and cheese.


ROTI GORENG AYAM

For The Bread
300 gm flour / 300 gm tepung gandum
100 g mashed potato / 100 gm kentang lecek
15 gm milk powder / 15 gm susu tepung
30 gm sugar / 30 gm gula
1 tsp (4gm instant yeast) / 1 sdt yis segera (4 gm)
1/2 tsp baking powder / 1/2 sdt baking powder
1 egg / 1 biji telur
100 ml water / 100 ml air
30 gm margerine / 30 gm margerin
1 tsp salts / 1 sdt garam
sufficient oil for deep frying / minyak secukupnya untuk menggoreng

  1. Put all the dry ingredients like flour, sugar, salt and yeast in the mixing bowl. Mix until combined. / Campurkan semua bahan kering seperti tepung, gula susu tepung, garam, yis dan bakingpowder dalam satu mangkuk. Gaul rata.
  2. Turn on the mixer attached with dough hook. Turn on the mixer and slowly drizzle in the air. Knead until dough comes together and add in the margerine. Continue kneading until the dough is smooth (if the dough is too soft add a bit more flour) /Masukkan adunan dalam mixer dan masukkan air. Uli rata dan masukkan margerin. Terus adun sehingga adunan menjadi licin
  3. Cover and let the dough rest until double in size. Roll out the dough to about ¼” thick and cut into desire shapes. Cover the cut breads and let it rest again until double in size. / Tutup adunan dengan plastik dan rehatkan selama 30 minit. Bentukkan adunan bulat-bulat dan rehatkan semula.
  4. Flatten the dough and add in the filling. Seal and set aside. Repeat process until complete. Let dough rest for another 10 minutes / Leperkan adunan dan masukkan inti. Ulangi process sehingga habis. Rehatkan adunan untuk 10 minit lagi. Untuk bebola donut bola-bolakan adunan.
  5. Dip bread/donut in water and roll on breadcrumbs /Celupkan adunan ke dalam air dan golekkan keats serbuk roti
  6. Heat up the oil for deep frying. Fry the donuts over medium heat until golden brown on both sides. Remove and drain oil on paper towel For doughnut lt it cool down and cot it with sugarPanaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan. Angkat dan toskan. For doughnut Untuk donut goreng hingga kekuningan angkat dan golekkan ke atas gula halus. 

For Breaded

2 cups breadcrumbs / 2 cawan serbuk roti
Sufficient water / Air secukupnya

For The Filling

1 cup chicken fillet / 1 cawan isi ayam
2 potatoes cut into small cube / 2 biji tomato potong dadu
1 onion - chopped / 1 biji bawang hiris halus
3 button mushroom - chopped / 3 cendawan butang potong halus
3 cloves garlic - chopped / 3 ulas bawang putih dicincang
1 string spring onion - chopped / 1 batang daun bawang cicang
2 tbsp oil / 1 sdb minyak
1 tbsp oyster sauce / 1 sdb sos tiram
salts and pepper /lada dan garam

  1. Marinade the chicken with oyster sauce, pepper and salts./ Perapkan ayam dengan sos tiram, lada dan garam.
  2. Heat up oil and saute chopped onions and garlic till soften. Add in marinated chickens and potatoes. Cooked until both chicken and potatoes are done. Add in mushroom and spring onion. Remove from heat and leave to cool./ Dalam kuali panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan ayam dan ubi kentang. Masak sehingga kedua-duanya empuk. Masukkan cendawan dan daun bawang. Padamkan api dan sejukkan inti sehingga diperlukan kelak.
__________________________________________________________________

Menariknya tentang resipi ini ianya boleh dijadi dua sajian yang berlainan, satu pedas dan satu manis. Saya bahagikan adunan kepada dua. Satu bahagian saya letakkan inti dan sebahagian yang lain saya bebolakan dan jadikan donut kecil bersalut gula. So jadi la resipi 2 in 1, satu pedas dan satu manis. Untuk yang berinti saya dapat 12 keping manakala untuk bebola donut saya dapat kira-kira 20 biji, cukup buat minuman petang.

Untuk inti bolehlah dibuat ikut citarasa masing, daging, tuna dan sardine adalah antara inti yang sesuai digunakan. Tektur roti ini pula lembut dan amat mengenyangkan. Sesuai untuk minuman petang atau sarapan pagi.

________________________________________________________________

Next Post Lala Goreng Taucho dan Iced Peach Tea.

__________________________________________________________________

4 comments:

Nieza said...

akak, menu akak ni tak terkejar saya dibuatnya kak...semua sedap2...ayam kat bwh tu menyelerakan..:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza Akak suruh makan bukan suruh lari terkejar-kejar. Hem ....ayam ni memang Akak recommend, cuba buat memang sedap, macam Akak cakap goreng udang kering biar garing dan blend kering sampai halus. Tak tahu la anak-anak Kak memang suka.

ady said...

sungguh menyelerakan yummy

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks Ardy for dropping by, tapi personally saya rasa lebih sedap kalau intinya sambal sardin. Mesti nak kena yan g pedas juga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...