Thursday, March 10, 2011

PAU GORENG INTI KACANG MERAH



am glad my sister  persuaded me to stay and help her make this tasty Pau Goreng. I was pleasantly surprised at how easy it was to make these versatile Pau. Just like making doughnut. You can use any fillings like kaya, mung bean or savoury fillings of your choice. Give a try you are sure to love it.

INGREDIENTS

410 gm flour / 410 gm tepung gandum
180 ml water / 180 ml air
100 ml coconut water / 100 ml air kelapa
4 tsp dried yeast / 4 sudu kecil dry yeast
4 tbsp butter / 4 sudu besar butter (suhu bilik)
5 tbsp castor sugar / 5 sudu besar gula halus
1/2 tsp salts / 1/2 sudu kecil garam

PREPARATION

  1. Combine and mix all ingredients /Campur semua bahan dalam mangkuk adunan dan kacau sebati.
  2. Knead dough till it don't stick to your hand anymore / Uli bahan doh tadi sehingga doh tidak melekat pada tangan.
  3. Rest dough until until it double size / Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda.
  4. Punch dough with your hand / Keluarkan doh dan tumbuk untuk keluarkan angin.
  5. Divide dough equally / Bahagikan doh kepada 16 biji dan bulat-bulatkan.
  6. Flatten dough with your hand and fill in the filling. Repeat process until complete / Leperkan doh atas tapak tangan dan masukkan inti kacang merah dan bulatkan semula.Buat sehingga habis
  7. Leave it to rest again until it double the size. / Biarkan rehat sehingga naik 2 kali ganda.
  8. Fry the dough until golden brown / Goreng dalam minyak sederhana panas sehingga kekuningan
__________________________________________________________________

Pernah makan tetapi tak pernah tahu namanya dan pernah membuatnya. Semasa di Penang baru-baru ini adik saya telah menunjukkan cara-cara membuatnya. Mudah aje, macam buat dougnut juga, cuma bezanya yang di ini dimasukkan sedilit air kelapa. Boleh juga dimasukkan inti pedas. Sedap dimakan panas-panas.

__________________________________________________________________

Next Post - Sotong Goreng Hoisin Sos

______________________________________________________________

2 comments:

Wanieyra said...

salam kak..

ira mmg suka kuih pau ni, tapi tiap kali gi pasar tani mmg beli je. Air kelapa tu mmg kena letak tak? kalau tak letak tak pe ke?

ady said...

as-salam
sungguh menyelerakan...dah lama tak makan pau goreng!! nak tanya.. kenapa nak letak air kelapa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...