Pages

Thursday, March 03, 2011

3 BLOGGERS FAVOURITE - APAM SALJU, APAM LABU AND APAM BERAS

Time flies so fast today is 3rd March 2011, the third day of the third month. This is my third entries for March and I am submitting 3 bloggers favourite recipes - Apam Salju, Apam Beras dan Apam Labu. If you have been following, these three Apam were the favourites and well accepted by most of Malaysian-Malay food blogger site. I saw these recipes at almost every blogs. The interesting thing about these 3 recipes were the creativity shown by each blog. I was a bit behind time, any how like others I felt left out if I didn't try, so the following are my experiments on the three apam.


Apam Salju


Apam Beras



Apam Labu
APAM SNOW WHITE

I can roughly guess that, the name of this cake referred to its colour. Originally it was supposed to be white, but I have made it more colourful. Texture and ingredients were the same as Mo Huat kuih. Perfect way of making used of left over rice. If you happened to have 1 or 2 cups left over rice, which are not enough to make Fried Rice, this recipe helps. This recipe yields about 40 pieces you can reduce to half.

  • 3 cups rice flour /3 cawan tepung beras
  • 1 cup flour /1 cawan tepung gandum
  • 2 cups sugar / 2 cawan gula pasir
  • 1 packet mauripan yeast /1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cups cooked rice / 2 cawan nasi
  • 3 cups water / 3 cawan air
  • 1/2 coconut - grated and mixed with a pinch of salts / 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam
PREPARATION
  1. Mix all ingredients except cooked rice and water in a container and set aside / Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  2. Blend rice with water until fine / Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  3. Mix rice mixture together with the flour mixture. Mix well / Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  4. Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih./ Ferment mixture for 1 -2 hours, covered the container.
  5. Heat up the steamer and grease the molds with oil. Steam the mold first for 3 - 5 minutes. / Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  6. Pour mixture in the mold and steam for 10 - 15 minutes. / Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .
_________________________________________________________________

Sana-sani kalau kita berjalan kita akan bau apam ini di setiap dapur yang kita kunjungi. Boleh dikatakan bulan Januari dan bulan Februari 2011, adalah musim Apam. Paling top ialah Apam Snow White, Apam Labu dan Apam Beras. Menariknya ialah berbagai warna, berbagai corak telah dipersembahkan, ada yang merekah dan ada yang tidak. Rasanya masing-masing excited nak mencuba resipi ini. Suka saya melihatnya. Tapi biasalah orang lain dah masuk pasa baru, sayu baru nak mencuba, memang selalu lambat lah. Tapi tak apa, janji saya cuba juga. Ketiga-tiga apam ni memang sedap, saya memang suka. Di rumah saya antara ketiga-tiga apam ini, Apam Snow White la yang paling digemari.

Apa yang menarik tentang Apam snow White ni ialah penggunaan nasi sebagai adunan utama, memang bagus, kerana kadang-kadang di rumah nasi semalam yang tak cukup hendak dibuat nasi goreng elok la dijadikan Apam ini, tak la terbuang nasi tu. Saya agak terperanjat juga la adunan ini menghasilkan lebih kurang 40 biji apam (sebesar acuan lompang), jenuh juga nak menghabiskannya, tetapi kalau di rumah tak ramai orang elok lah dibuat setengah adunan sahaja. Kepada yang belum mencuba dan berhajat nak mencuba, pastikan anda mengikut arahan betul-betul. Adunan ini perlu diperap dan semasa mengukus api biarlah besar, sukatan gula boleh dikurangkan jika anda sukakan yang kurang manis. - SELAMAT MENCUBA.

________________________________________________________________

Next Post - Apam Beras.


________________________________________________________________

4 comments:

Nuridah said...

Pagi kak Paty,

kita ni kalau sebut apam mmg favourite sekali...tak tolak punya..kalau mkn Nur suka letak kelapa lebih2 baru ada ummpphhh...hehe..kita mandi ngan kelapa sekali kak.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nur, Akak pun sama, sebab tu lah kalau ada aje introduction Apam baru akak mesti cuba, tapi selalunya dia tak merekah. Teringin juga nak tenguk Apam ni mekar sejambak. Nampaknya kena terus mencuba.

Wanieyra said...

salam kak...

wow! rajinnya akak buat apam sampai 3 jenis sekali gus...musim ni apam mmg popular...mengalahkan ABP lah pulak. Ira pun baru cuba apam snow ni, sebelum dah buat apam beras....tapi tak merekahlah pulak..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Wanieyra, memang kalau Award memang dapatkan APAM ya, Apam sudah control semua dapur, Apa pun janji sedap orang pasti nak cuba.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...