Pages

Monday, March 07, 2011

FRIED SWEET POTATO BALLS / BEBOLA KELEDEK GORENG


If you are in Phuket look for this. It's a street snack made of sweet potato and glutinous rice. If you are Malaysia, you can find this in Petaling Street. It's crunchy outside and soft inside. A bit chewy, and could be addicted once started. For this recipe I used three type of sweet potato, the yellow, the orange and the purple. Perfect for tea and easy to make.


FRIED SWEET POTATO BALLS
INGREDIENTS
450 g  Sweet Potato Flesh - boiled and mashed / 450 gm keledek, rebus dan lecek
2 cups  Glutinous Rice Flour / 2 cawan tepung pulut
1/4 cup Corn Flour / 1/4 cawan tepung jagung
1 cup Sugar / 1 cawan gula
1 cup Grated Coconut / 1 cawan kelapa parut
¼  Salt / 1/4 sdt garam
Oil for deep-frying / minyak untuk menggoreng

PREPARATION
  1. Place the sweet potatoes in a large bowl and add in the glutinous rice flour, corn flour, sugar, grated coconut, and  salt. Mix with your hand to get soft dough. Knead lightly to form a smooth dough./ Satukan keledek, tepung, gula, kelapa parut dalam satu bekas. Gaul dan uli rata.
  2. Pinch a small piece of dough (about 15 g each) roll them in your palm to form a smooth ball./ Bentukkan bulat seperti bebola kecil dengan menggunakan tangan.
  3. Heat the oil in a deep fryer or heavy pan over low to moderate heat. Put in a cube of potato – when potato is nicely colored, the oil is hot enough to fry the sweet potato balls. Fry until golden, remove and drain on a paper towel. Serve immediately. / Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga ke kuningan. Angkat, tos dan hiadang panas-panas.

Kuih ini banyak dijual di sekitar Phuket dan kalu di Malaysia boleh didapati di Petaling Street. Menggunakan keledek dan tepung pulut, tentunya manis dan liat-liat sedikit. Untuk resipi ini saya menggunakan ketiga-tiga warna keledek, kuning, orange dan ungu. Sesuai dijadikan sajian petang
Next Post - Tomato Chicken  Stew

__________________________________________________________________


9 comments:

Nieza said...

kak, sedapnya cucuq bulat2 tu...rasa nk ngap jer ni..hehe kalau saya buat cucuq awat la tak mau jadi bulat2 yer..

Sofea said...

wah k.paty main bola2 kat dapur ye..rajin betul akak sorang niii..! ;)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza, rahsianya kena pandai gentel. Baru jadi bulat.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Sofea, kenalah rajin, kalau dah tekak nak makan, kalau umah Kak dekat dengan sofea tak apa la Kak anta tupperware aje. Ni nak mintak kat sapa? Kena buat la.

Scha Iriney said...

saye dah lame sgt cari resipi ni. terima kasih ye!

Scha Iriney said...

jap nak tanye.. ni bleh wat pakai ubi kayu gak ke? ty.=)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks Scha..potato ball ni banyak dijual di Petaling Street..tapi Chinese punya..la..versi ini yang liat liut sedikit sebab taruk tepung ubi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Scha..hentahlah sama ada ubi kayu boleh buat ke tidak..sebab dia pakai tepung pulut..takit nanti terlalu kanji dan liat...

Scha Iriney said...

salam kak, cube tengok sini

http://www.schairiney.com/2012/10/fried-sweet-potatobebola-keledek-goreng.html

saye jumpe tu kat gerai. saye ade tanye, dia kate keledek. tp org tu lelaki maybe pandai goreng je tp tak pandai buat. maybe keledek ngan ubi kayu pon dia tak tau.

agak2 akak same tak yg tu dgn yg akak buat?

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...