Wednesday, March 23, 2011

BIHUN SUP PATYSKITCHEN / PATYSKITCHEN NOODLES SOUP - RICE VERMICELLI IN CHICKEN BROTH

This dish is synonym with people in the Northern part of Malaysia like Kedah, Perlis and Penang, may be there's an influence from Thailand and Vietnam in this dish. If you read my entry on Vietnamese Pho Bo Beef  Noodles Soup, this dish resembles Pho Bo. However for this PATYSKITCHEN NOODLES SOUP, I used chicken instead of beef and I used Heinz Tomato in the soup deviating from the original clear soup. This is my family favorite and I want you to give a try. The unique about this rice noodles lies in  the color of the rice vermicelli and the soup. People in Northern soaked the rice vermicelli with turmeric powder, this give this dish a distinct look and the taste of this dish is marvelous.Expand your horizon and let's try PATYSKITCHEN NOODLES SOUP.



 INGREDIENTS

For the Noodles
1 packet dried vermicelli/ 1 bungkus bihun
1 tbsp  turmeric powder/ 1 sdb serbuk kunyit

Soak for 2 hours. After 2 hours, drain the vermicelli in a colander and return the drained vermicelli to the hot boiling water for 3 minutes. Drain again and rinse under cold water and set aside./ Rendam bihun dengan serbuk kunyit sekurang-kurangnya 2 jam. Celur dengan air mendidih selama 3 minit angkat, tos dan letak sebelah.

For the Broth/Soup
1 whole chicken cut into small chunk/ 1 ekor ayam potong kecil2
1 cinnamon stick / 1 batang kulit kayu manis
3 star anise/ 3 bunga lawang
5 cloves/ 5 buah pelaga
1 can Heinz Tomato / 1 tin tomato Heinz
3 large potatoes boiled and mashed / 3 biji kentang besar rebus dan lecek

To be blended
2"  ginger, / 2" halia
5 cloves of garlic / 5 ulas bawang putih
2 onions / 2 biji bawang besar
1 packet soup powder / 1 paket rempah sup - any brand
1 soup pouch / 1 sup punjut

Blend all ingredient into paste / Blend semua bahan menjadi pes

Sambal (chilli paste):
1 handful dried chili / 1 genggam cili kering
5 tbsp of cooking oil / 5 sdb minyak
2 garlic cloves/ 2 ulas bawang putih
3 tsp brown sugar / 3 sdb gula merah
3-4 tbsp tamarind paste / 3-4 sdb air asam jawa
salt to taste / garam secukup rasa

Blend all ingredient into paste. Heat up a wok over medium to low heat and put the oil. Add the paste and cook until fragrant and slightly golden brown and keep stirring to make sure that the paste will not be burnt. Add the sugar and tamarind paste. Season with salt. Remove from the heat once when paste has thickened, set aside/ Blend semua bahan dan goreng sehingga garing.

Garnishes:
2 spring onions, chopped/ daun bawang dan daun sup hiris halus
3-4 stalk Green mustard - cut and blanched / 3-4 batang sawi potong dan celur 
some coriander leaves, chopped / sedikit daun ketumbar
some pickled radish/ Lobak masin

  1. To make the stock, fill a pot with 2 litres of water and add the chicken. Over high heat, bring to the boil for a few seconds. Then, cover with lid and lower the heat to simmer for at least 1/2 hour or until the meat is cooked and tender./Untuk membuat sup masukkan 2 litre dan rebus sekali ayam atas api. tutup periuk dan renehkan selama 1/2 jam sehingga ayam empuk,
  2. Add the cinnamon stick, star anise, cloves and the blended ingredients. Add the Heinz Tomato and mashed potatoes. Season with salt. Bring to the boil, then lower the heat to simmer for another 1 hour. Add 250ml of water if required./  Masukkan rempah ratus, pes yang diblend dan sup punjut. Garam dan lada sulah. Renehkan di atas api selama 1/2 jam lagi. Masukkan Tomato Heinz dan kentang lecek, biarkan diatas api selama beberapa minit lagi. Jangan terlalu lama nanti ayam hancur.
  3. Just before serving and once the stock is ready,divide the yellow vermicelli into individual bowls, put some green mustard and pickled radish, then garnish with spring onion, chopped coriander leaves. Bring the stock to a vigorous boil and ladle generous amount of the chicken and broth into bowls. Add the sambal./ Untuk menghidangnya letakkan bihun, sawi dan lobak masin. Taburkan daun bawang, daun sup dan bawang Goreng. Curahkan sup dan beberapa ketul ayam serta sambalnya sekali. 


__________________________________________________________________

Biasanya Bihun Sup ini sinonim dengan orang-orang UTARA Semenanjung, sebut aje Bihun Sup kita akan bayangkan bihun yang berwarna kuning berserta kuah sup daging....yummy...yummy memang sedap makan dan sedap menghirup. Sebelas tahun bermaustatin di Kedah, boleh dikatakan saya tidak pernah miss makan bihun sup ni paling tidak seminggu sekali kata orang utara mesti pekena bihun sup ni. Ditambahkan pula dengan samada sambal kicap atau sambal cili wee..... berpeluh-peluh dibuatnya.  Kalau dilihat pada cara membuat bihun sup ini rasanya mungkin datang kuat dari pengaruh Thai atau Vietnam. Metod memasak sup sama dengan Pho Bo Vietnam, kalau yang masih ingat dalam entry saya dahulu daging direbus sehingga empuk. Untuk menambahkan kemanisan pada sup biasanya tulang som-som, perut dan bahagian-bahagian dalam daging lembut direbus sehingga empuk. ooh...memang syok memakanya.

Tetapi untuk resipi kali ini saya tidak menggunakan daging lembu, sebaliknya saya menggunakan ayam yang direcek halus. Malah supnya juga saya olahkan daripada resipi asal. Warna sup tidak jerneh malah merah. Ini kerana saya masukkan 1 tin Heinz tomato. Saya juga masukkan kentang lecek untuk menambahkan kepekatan pada sup. Memang lain dari yang biasa. Bihun sup ini memang kegemaran keluarga sedap dan saya syorkan anda mencubanya. Udah makan pasti mahu lagi.

____________________________________________________________________

Next Post - PATYSKITCHEN BLUEBERRY DAY/Blueberry Pancake, Blueberry Muffin and Blueberry Tarts

__________________________________________________________________


                   

2 comments:

Bee said...

Assalamualaikum..kak, mula la gatal nak buat bihun sup gak nih hmmmm, nak pancake..nak pancake..:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Bee pancake dah siap, boleh jemput sekarang. Nanti Bee buat Bihun Sup jangan lupa panggil Akak ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...