Memang cantek, memang manis bersesuaian dengan namanya. Kuih ini diperbuat dari tepung hongkue dan membuatnya juga mudah. Bancuh tepung hong kue mengikut aturan dari kertas bungkusnya kemudian masukkan sago yang sudah direbus. Paling cantek guna campuran sago kecil dan sago mata ikan besar, mengikut variasi warna citarasa masing.
Kuih ini dibungkus dengan plastik..ha..ha..untuk menampakkan kecantikannya. Apa pun saya suka kuih sebab bukan aje cantek, manis tapi juga lemak. Hendak mendapatkan impak maksima sejukkan ke dalam fridge sebelum dimakan...perghhhh
Kue Cantek Manis
- 1/2 bungkus (60 gram) tepung hunkwe
- 500 ml santan
- 2 daun pandan, disimpulkan
- 100 gram gula pasir
- 10 gram sagu mutiara putih dan pewarna hijau, direbus
- 10 gram sagu mutiara putih dan pewarna merah, direbus
Cara
- Larutkan tepung hunkwe dan 250 ml santan (dari 500 ml santan). Ketepikan.
- Rebus sisa santan, daun pandan, garam, gula pasir, dan sambil dikacau sampai mendidih.
- Tuang larutan tepung hunkwe.Kacau rata. Masak lagi sambil dikacau sampai meletup-letup. Angkat. Masukkan sagu mutiara. Kacai sampaisagu mutiara rata.
- Ambil adonan. Sendokkan di atas plastik. Bungkus. Lipat dan biarkan dingin.
No comments:
Post a Comment