perghhhh...lemak, harum dan manis, itu yang selalu dicari dibulan puasa ini. Tepung Pelita tetap boleh menduduki carta kuih dicari bulan Ramadan. Bahan mudah sedia cuma yang mungkin agak rumit ialah menyediakan daunnya..terpaksa berlajar step-by-step from google. Anyway masalah kelonsong daun ini boleh diselesaikan dengan menggunakan bekas plastik, rasanya ramai juga yang menggunakan cara shortcut ini.
Resipi adaptasi dari Azie's Kitchen ini saya buat untuk berbuka;
Kue Jongkong / Tepung Pelita
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
Lapisan Hijau:
- 1/2 cawan tepung beras
- Secubit kapur makan
- 2 cawan air daun pandan
Cara cara:
Kisar 4-5 helai daun pandan untuk
dijadikan air daun pandan secukupnya. Campur kesemua bahan untuk lapisan hijau.
Panaskan periuk pengukus sehingga airnya mendidih.
Susun bekas daun pisang dalam periuk
pengukus. Isikan satu sudu kecil gula ke dalam bekas kemudian baru dituangkan
campuran tadi sebanyak 1/3 penuh.
Kukus selama 15 minit. Setelah masak,
tuangkan pula adunan lapisan atas di atasnya.
Lapisan Santan
- 1/2 cawan tepung beras
- 2 1/2 cawan santan
- Secubit garam
Cara cara;
Satukan semua bahan di atas dan masak
atas dapur sambil dikacau sehingga keluar wap. Tuang ke atas lapisan hijau tadi
dan kukus dalam 10 minit.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment