Sunday, July 05, 2015

OTAK-OTAK TENGGIRI KUKUS ALA NYONYA


Akhirnya tertunai juga hasrat hati. Lama sudah berhajat hendak buat otak-otak tapi selalu tersangkut kerana gagal mencari daun kadok. Saya ni kalau resipi minta sesuatu bahan tu saya akan ikut 100%, kalau tak ada, saya sanggup tunggu. Puas mencari tak jumpa, akhirnya terjumpa di rumah bidan mengurut anak bersalin...apa lagi terus cari ikan dan daun pisang.

Resipi ini saya ambil 100% dari blog Kjee, nampak sedap bangat...so inilah hasilnya, tangan agak serau sedikit, terlajak letak tepung jagung otak-otak nampak keras sedikit..apa pun pada yang berhajat boleh la singgah blog Kjee link dibawah....panduan yang cukup baik untuk diikuti.

Otak-otak ala Nonya semestinya sedap makan bersama nasi panas.


Otak-Otak Tenggiri ala Nyonya

BAHAN A
  • 200 gms isi ikan Tenggiri 
  • Garam
  • Lada hitam
BAHAN B
  • 1 labu bawang besar (yang besar sekali) *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 4 biji cili merah *
  • 1 sudu besar cili kering kisar (dlm 10 tangkai) *
  • 6 biji cili padi (kalau nak pedas tambah lagi) *
  • 3 biji buah keras (optional) *
  • 1 batang bunga kantan (optional tapi kalau letak, sedap) *
  • 2 batang serai dihiris *
  • 1 inci lengkuas dihiris *
  • 1 sudu kecik serbuk kunyit
  • 1 inci belacan *


BAHAN C

  • 2 biji telor Gred C
  • 1 sudu kecik tepung jagung
  • 1 sudu kecik tepung beras
  • 5 helai daun limau purut dimayang halus
  • ½ cawan pati santan
  • garam secukupnya
  • 1 sudu kecik gula

 BAHAN D

  • Daun Pisang secukupnya
  • Daun Kaduk secukupnya
  • Lidi


 CARA:

  1. Bahan A iaitu Ikan Tenggiri, dihiris nipis. Kemudian diperapkan dengan garam dan sedikit lada hitam selama ½ jam. Simpan dalam peti ais.
  2. Bahan B ditumbuk halus. Kisar pun boleh tapi guna air yang sedikit sahaja. Gaul sampai rata.
  3. Pukul telor. Sedikit sahaja. Tak payah kembang. Campurkan santan pekat, garam, gula dan tepung jagung serta tepung beras. Kemudian kacau sebati dan masukkan daun limau purut yang telah dimayang halus.  
  4. Campurkan Bahan B bersama Bahan C dan gaul rata. Tepikan.
  5. Layur daun pisang yang telah dipotong dalam air panas supaya lembut.
  6. Letak daun atas permukaan leper. Lepas itu, susun 2 helai daun kaduk diatas daun pisang. Letakkan sekeping atau dua ikan tenggiri diatas daun Kaduk. Tutupkan dengan 2 sudu paste. Kelim tepi dan semat dengan lidi. 
  7. Kukus selama 20 hingga 30 minit.




all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...