Cencaru paling sedap buat ikan sumbat, tetapi ramai kurang gemar sebab lebihan minyak masak akan menjadi hitam akibat lelehan sambal. Namun ikan ini juga sedap digoreng aje dan cicah dengan sambal kicap atau dibuat sambal dan dicurah ke atas ikan.
Resipi ini memang menyelerakan dan biasanya kalau saya masak saya akan gu kannya dengan lauk lemak, tak kira lemak apa, lemak kuning atau putih memang merupakan kombinasi yang menyelerakan. Untuk sambal ini saya lebih gemar blend cili kering kasar-kasar dan sambalnya dimasak agak kering.
Cencaru Sambal Curah
Cara Menyediakannya
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
Pes sambal
- 25 tangkai cili kering
- 2 biji bawang besar – kisar
- 1 ulas bawang putih kisar
- Garam, gula dan serbuk perasa
- Air asam jawa secukupnya
- Tumis bhn kisar dan cili mesin hingga naik bau.
- Nasukkan garam, gula dan serbuk perasa, air asam jawa dan kacau sebati.
- Masak dgn api perlahan hingga sambal pecah minyak dan sedikit pekat
- Angkat dan curah pada ikan yaang digoreng tadi
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment