Ginataang Bilo Bilo persis Bubur Butir Nangka kita, semua sama..santan , sago, ubi keladi atau nangka serta bebola tepung pulut. Dessert ini terkenal disana dan untuk Bilo Bilo ini saya masukkan keladi rebus. Lemak dan berkrim dan sesuai buat pemanis berbuka.
Ginataang Bilo Bilo
- 1 cawan keladi rebus diptng dadu
- 1 cawan bebola tepung pulut *
- 1/2 cawan sagu rebus
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 3/4 cawan gula
- secubit garam
- daun pandan
* Membuat Bebola Tepung Pulut
- 2 cawan tepung pulut
- air secukupnya
Bancuh sehingga menjadi doh lembut, Dibulat-bulatkan dan masak seperti membuat buah Melaka. Angkat dan toskan airnya
Cara Menyediakannya
- Masak santan pekat, santan cair, daun pandan dan gula.
- Kacau-kacau supaya tidak bergentel
- Masukkan keladi, bebola tepung pulut dan sagu rebus
- Kacau dan biar mendidih sedikit dan angkat
No comments:
Post a Comment