Thursday, July 02, 2015

IFTAR TREAT - INDONESIA NAGASARI PISANG


Hari ke 15 berpuasa dan anak dara di rumah minta Nagasari Pisang. Saya guna tepung Hong Kue, rasanya lebih mudah dan sukatannya mengikut yang tercatit pada paket tepung tu. Nagasari saya kali berwarna hijau, sebab itu yang ada, saya beli untuk membuat pandan layer cake, tapi nampaknya tak bergerak-gerak jadi sebelum expire makanya jadilah Nagasari ini.

Obviously simple and good buat penyejuk tekak. Simpan di fridge beberapa minit sebelum hidang....hasilnya begitu nikmat sekali.



Nagasari Pisang


  • 1 paket tepung Hong Kue
  • 3/4 cawan gula
  • 3 1/2 cawan santan
  • 5-6 biji pisang belah 2 dan potong 2
  • daun pisang secukupnya
  • secubit garam


  1. Satukan semua bahan kecuai pisang
  2. Kacau rata dan masak atas api kecil
  3. Kacau sehingga pekat dan angkat
  4. Sendukkan adunan dan letak atas daun pisang
  5. Masukkan pisang dan sendukkan lagi adunan.
  6. Tutup dan lipat seperti membuat lepat  pisang
  7. Kukus 15 minit angkat dan sejukkan


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...