Tuesday, July 14, 2015

THAI MANGO SALAD / KERABU MANGGA THAI


Kerabu Mangga Thai, irresistible mana mungkin menolaknya, dengar aje dah kecur. Merupakan menu favourite Restoran Thai mudah menyediakannya dan jika inginkan yang sedap seelok-eloknya dapatkan mangga yang muda dan ranggup

Untuk hidangan kali ini saya gorengkan sedikit kulit wanton dan taburkan atas kerabu Hasilnya lebih mantap.



Thai Mango Kerabu

  • 6 biji mangga muda yang kecil2 tu (kupas kulit, sagat halus)
  • 3 batang serai (dimayang halus)
  • 4 biji tomato (potong panjang2)
  • 10 tangkai cili padi (potong halus)
  • 1 sudu besar udang kering (cuci, tos dan tumbuk halus)
  • 4 sudu besar kacang tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar)
  • 4 biji limau nipis (ambil jusnya)
  • sos nampla @ sos ikan @ sos sotong
  • gula secukup rasa


Cara :

  1. Campurkan mangga, serai, tomato, cili dan udang kering. Gaul rata.
  2. Perah asam limau, masukkan sos nampla dan perasakan dengan gula.
  3. Tabur kacang tanah atau digaul bersama dengan kerabu


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...