Ramadan dan Petai...ha..ha.tak perlu berkata apa-apa, tetapi jika ianya menyelerakan dan memang favourite, maka kesan sampingannya diletak tepi dahulu...lagi satu masakan yang susah ditolak. Untuk masakan ini udang bersaiz sedehana cukup sesuai. Boleh memilih untuk dibuang kulit atau pun tidak, tetapi biasanya jika hendak menampakkan saiz udangnya besar maka tidak perlu dibuang kulit. Begitu juga dengan kepekatan kuah, boleh pilih, pekat atau cair semua bergantung kepada selera masing2....apa pun pekat adalah pilihan saya
Sambal Udang Petai
- 10 - 30 ekor udang saiz sederhana
- 1 biji bawang besar dihiris bulat
- 1 cawan isi petai
- 1/2 cawan minyak
- 1 sdb air asam jawa
- 1 cawan air
- garam dan gula secukup rasa
Bahan Blend
- 25 tangkai cili kering
- 1 biji bawang besar
- 2" belacan
Blend semua bahan sehingga menjadi pes halus
Cara cara:
- Panaskan minyak dan bahan yang dikisar serta cili kisar sehingga cili benar benar garing dengan menggunakan api perlahan.
- Setelah garing, masukkan gula terlebih dahulu. Ianya akan menjadikan sambal berwarna merah cantik. Kacau rata, barulah dimasukkan udang, air, air asam jawa dan garam.
- Akhir sekali masukkan petai dan kacau rata. Sesuaikan rasa dan masukan hirisan bawang besar yang dimayang bulat dan kacau sehingga agak layu sebelum ditutup api.
No comments:
Post a Comment