Thursday, July 02, 2015

TAHU GORENG SAMBAL PECAL


Tahu Goreng ini sedap dimakan sama ada dengan samba petis atau sambal pecal. Kalau hendakkan lebih special tahu lebih sedap dibakar garing dengan arang, tapi mungkin agak renyeh sedikit jadi saya pilih untuk menggoreng dan menyediakan sambal pecal. Boleh dihidang begitu aje atau pun dijadikan sayuran makan bersama nasi.



Tahu Goreng Sambal Pecal

Untuk Tahunya
  • 4 -5 keping tahu digoreng
  • taugeh
  • hirisan timun
  • bawang goreng

Untuk Samba Pecelnya

  • 2 cawan kacang tumbuk
  • 2  ruas kencur, kupas
  • 5 heai daun limau dibuang tulang daunnya
  • 300 gr gula merah, dihauskan
  • 1" belacan goreng
  • 5 ulas bawang putih, digoreng dulu
  • 15 biji cili kering goreng dulu
  • 8 biji cili padi digoreng
  • Air asam jawa secukupnya
  • Air panas secukupnya


Cara membuat :

  1. Blend kering semua bahan sehingga halus
  2. Masukkan air asam jawa, air panas dan kacang tumbuk
  3. Adjust rasa

 

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...