Tahu Goreng ini sedap dimakan sama ada dengan samba petis atau sambal pecal. Kalau hendakkan lebih special tahu lebih sedap dibakar garing dengan arang, tapi mungkin agak renyeh sedikit jadi saya pilih untuk menggoreng dan menyediakan sambal pecal. Boleh dihidang begitu aje atau pun dijadikan sayuran makan bersama nasi.
Tahu Goreng Sambal Pecal
Untuk Tahunya
Untuk Tahunya
Untuk Samba Pecelnya
- 2 cawan kacang tumbuk
- 2 ruas kencur, kupas
- 5 heai daun limau dibuang tulang daunnya
- 300 gr gula merah, dihauskan
- 1" belacan goreng
- 5 ulas bawang putih, digoreng dulu
- 15 biji cili kering goreng dulu
- 8 biji cili padi digoreng
- Air asam jawa secukupnya
- Air panas secukupnya
Cara membuat :
- Blend kering semua bahan sehingga halus
- Masukkan air asam jawa, air panas dan kacang tumbuk
- Adjust rasa
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment