Selain dari Rendang Minang, Kalio Ayam ini merupakan antara favourite di mana-mana restoran Minang yang kita kunjungi. Cara menyediakannya lebih kurang sama dengan masak Lomak kita cuma bahan aroma yang digunakan dalam masakan ini ialah daun salam dan sedikit cekur. Buah keras juga banyak digunakan dalam masakan Minang yang bertujuan memekatkan kuah.
Untuk resipi ini jika yang sukakan pedas boleh ditambahkan cili padi. Ayam Kampung selalu menjadi pilihan untuk masakan ini. Kalau di seberang, lauk ini samada dimakan bersama nasi, ia juga sedap dimakan bersama ketupat.
Untuk resipi ini jika yang sukakan pedas boleh ditambahkan cili padi. Ayam Kampung selalu menjadi pilihan untuk masakan ini. Kalau di seberang, lauk ini samada dimakan bersama nasi, ia juga sedap dimakan bersama ketupat.
Kalio Ayam Minang
- 1 ekor ayam dibelah 8
- 3 batang serai dititik
- 5 helai daun limai
- 3 helai daun salam
- 1/2 kilo santan
- 1 sdt lada sulah
- 3 sdb minyak masak
- garam, gula dan perasa secukupnya
Bahan Blend
- 9 ulas bawang merah
- 11 tangkai cili kering
- 7 biji buah keras disangrai
- 4 ulas bawang putih
- 1" halia
- 2" Kunyit
- 2 ketul kecil isi cekur
Cara Membuat Ayam Kalio Minang
- Panaskan minyak , tumis bahan balend, serai , daun limau, daun salam hingga wangi .
- Selanjutnya masukkan ayam , biar sehingga empuk sedikit
- Masukkan santan dan kacau rata
- Masukkan garam, gula, lada sulah dan perisa secukupnya
- Biar sehingga ayam empuk dan angkat
No comments:
Post a Comment