Satu lagi masakan harian yang sesuai sebagai lauk berbuka. Masak Lomak Kangkong. Saya masukkan sedikit terung belanda atau terung pipit. Dua kombinasi yang menambahkan selera. Selain dari kangkong, pucuk ubi atau pucuk paku juga sesuai untuk masakkan ini.
Lomak Kangkong Terung Belanda
- 2 ikat kangkong
- 1 cawan terung belanda diketuk
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 1 batang serai - diketuk
- 3 ulas bawang putih-dikisar
- 2 ulas bawang merah- dikisar
- 15 tangkai cili padi hijau- dikisar
- 1 inci kunyit hidup- dikisar
- 2 sdb ikan bilis direndam dan diketuk2
- sedikit garam, gula, ajinomoto
CARA MENYEDIAKANNYA,
1. masukkan bahan yang dikisar kedalam
periuk bersamam serai,ikan bilis, air dan santan. Tunggu sehingga mendidih
2. Masukkan bahan perasa
kacau sebentar..
4. akhir sekali masukkan kangkung dan terung belanda
5. masak sehingga terung empuk
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment