Menu berbuka bila mood memasak merudum..ha..ha..jalan mudah yang tidak renyah, mengenyangkan dan lazat. Boleh dibuat 2 cara sama ada dibakar cara oven atau digrill. Saya menggunakan grill method kerana pisau di rumah kurang tajam untuk memotong. Ayam diperap dengan bahan perap yang cukup mudah, minyak, bawang putih, halia, worceshire sos dan ada hitam.
Kemudian digrill hingga masak. Lelehan air grill ayam saya guna untuk membuat sosnya...resipi sosnya bleh didapati di post-post saya yang lalu. Untuk sidenya pula saya buat kentang goreng dan kacang peas.Dihidang bersama butter rice atau pun roti.
Black Pepper Chicken Grill
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
- 1 ekor ayam dipotong 4
- 5 ulas bawang putih ditumbuk
- 1" halia ditumbuk
- 2 sdb sos worchestire
- 1 sdb lada hitam tumbuk
- 2 sdb minyak zaitn
- garam dan gula secukup rasa
- Bersihkan ayam
- Satukan semua bahan lain dan umur atas ayam
- Perap lebih kurang 4 jam dan grill atas api sehingga masak.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment