Tuesday, July 15, 2014

TENGGIRI MASAK SAMBAL TUMIS


Satu lagi masakkan harian yang mudah disediakan dan menjadi kegemaran ramai. Boleh dimasak secara kering mahupun basah. Sesuai untuk apa jenis ikan sekali pun.

Tenggiri Masak Sambal




  • 3 - 4 potong ikan tenggiri dibersih dan goreng garam kunyit
  • 1 biji bawang besar dipotong bulat
  • 2 sdb air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3 sdb minyak masak

Bahan Blend

  • 25 tangkai cili kering
  • 2 biji bawang besar
  • 2" belacan

Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah

Cara Menyediakannya

  1. Panaskan  minyak dan tumis bahan blend sehingga garing
  2. Masukkan garam, gula dan air asam jawa
  3. Boleh tambah air jika suka berkuah sedikit
  4. Masukkanaikan yang digoreng tadi
  5. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...