Thursday, July 17, 2014

LABU KUNDUR MASAK TUMIS LOMAK


Resipi harian yang ringkas dan menyelerakan. Resipi ilham Chef Shukri dari rancangan Tumis-Tumis Ramadan. Cukup sedap jika digandingkan dengan sambal dan ikan masin. Saya suka sangat..

Labu Kundur Masak Tumis Lomak


  • 1 biji labu kundur dibuang kulit dan dipotong kecil
  • 1 biji limau nipis -perah airnya
  • 2 cawan santan
  • 1 cawan air
  • garam dan perasa secukupnya


Bahan Tumis

  • 2 biji cili merah dihiris menyerong
  • 1 bii bawang bea1r dihiris halus
  • 3 ulas bawng putih dihiris halus
  • 2 sdb udang kering direndam dan diketuk-ketuk
  • 2 sdb minyak masak
  • 1 batang serai diketuk


Bahan Blend

  • 25 biji cili padi
  • 1 baiji bawang besar
  • 2" kunyit hidup


Diblend semua bhan sehingga halus

Cara Menyediakannya

Panaskan  minyak dan tumis bahan tumis sehingga naik baunya
Masukkan 1 cawan air dan biarknaaia reneh sektika
Masukkan  labu, santan,garam dan perasa.
Perahkan asam limau
Biarkan seketika sehingga labu masak dan angkat

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. and remember in making the recipes, if using table salt instead of kosher or sea salt, make sure you reduce the salt amount.


2 comments:

zaidah mj said...

tq sis..dah try buat utk lunch hsrini...resepinya sedap..

zaidah mj said...

tq sis..dah try buat utk lunch hsrini...resepinya sedap..

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...