Monday, July 21, 2014

KERABU PUCUK PAKU TAUGEH


Perghhhh...kerabu ini kalau dah buat, lauk lain biasanya saya sudah tidak pandang, sedap meratah. Banyak cara menyediakannya tapi yang ini adalah cara saya. Saya lebih gemar meletakkan udang hidup dan kerang rebus. Boleh juga digantikan dua bahan ini dengan ikan goreng yang diambil isinya. 

Keseimbangan asam, garam dan cili penting untuk mendapatkan hasil yang mantop...pendek kata kerabu  ini kalau lagi pedas lagi bagus...ameen...sodap

Kerabu Pucuk Paku Taugeh

  • 1 ikat pucuk paku dipotong 1" panjang dan celur
  • 2 genggam taugeh dicelur
  • 1 labu bawang besar  dihiris dihalus
  • 2  sdb kerisik
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 100 g kerang rebus
  • 100 g udang direbus
  • 2 sdb beras digoreng dan ditumbuk
  • 2 sdb air asam jawa
  • garam, gula dan perasa


Bahan Blend atau tumbuk

  • 10 biji cili merah
  • 7 biji cili padi
  • 1" belacan


Tumbuk atau blend sehingga halus - macam buat sambal belacan

Cara Menyediakannya


  1. Satukan semua bahan kerabu keadalam mangkok - tinggalkan sedikit beras tumbuk
  2. Masukkan bahan blend gaul rata dan masukkan garam, gula dan perasa secukupnya.
  3. Adjust asam..garam secukupnya
  4. Msukkan dalm pinggan hidang dan taburkan dengan baki beras tumbuk tadi.


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...