Saturday, July 19, 2014

SAMBAL TUMIS KERANG


Satu lagi rangkain sambal yang sesuai disaji dengan Nasi Lemak. Seperti sambal-sambal yang lain kepekatan sambal bergantung kepada citarasa masing-masing. Saya lebih gemar sambal kerang yang pekat.

Sambal Tumis Kerang

  • 1 kilo kerang direbus dan dikopek
  • 1 biji bawang besar dihiris bulat
  • 2 sdb air asam jawa
  • 5 sdb minyak masak
  • garam, gula dan perisa secukup rasa
Bahan blend
  • 25 tangkai cili kering direndam dahulu
  • 2 biji bawang besar
  • 2" belacan
Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah

Cara Menyediakannya


  1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga garing
  2. Masukka kerang dan biar sehingga sambal agak kering
  3. Masukkan, garam, gula, perisa dan air asam.
  4. Biarkan seketika, masukkanaair jika ingin berkuah
  5. Masukkan bawang besar yang dihiris bulat
  6. Biarkan seketika dan angkat.




RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...