Tuesday, July 22, 2014

YEMENI SHURABAH FOR SAHUR TODAY


Shurabah adalah berpakataana Arab yang bermaksub sup. Terdapat berbagai jenis sup di bumi Arab tetapi di bumi Yemen supnya diperbuat daripada oats. Sekali pandang shurabah ini tidak jauh bezanya dengan haleem dari India. 

Boleh guna apa jenis daging sekali pun untuk sup ini. Saya gunakan ayam dan untuk mendapatkan impak yang tinggi saya masukkan rempah briyani..perghhh..memang sedap. Kalau hendak pedas baoleh dimasukkan cili serbuk.


Yemeni - Shurabah




  •  2 cawan oats
  • 10 cawan air
  • 300 g isi ayam
  • 2 sdb rempah bryani
  • 2 tangkai daun ketumbar - hiris
  • 5 ulas bawang putih *
  • 7 ulas bawaang merah *
  • 1" halia*
  • 1 kulit kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 bunga lawang


Tumbuk atau blend bahan bertanda * sehingga halus


Bahan Tumis

  • 7 ulas abawang merah
  • 7 biji badam yang dibuang kulit
  • 2 sdb minyak sapi

Cara menyediakannya


  1. Masak oats ayam cincang, dengan air sehingga oats hancur
  2. Masukkan rempah kering..rempah bryani dana bahan blend biar sehingga hancur
  3. Masukkan hirisan daun ketumbar
  4. Dalam kuali yang lain panaskan minyak ghee tumis bawang, masukkan badam dan tumis sehingga kekuningan
  5. Curahkan bahan tumis  atas oats tadi dan siap dihidang


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...