Monday, July 14, 2014

LALA MASAK LEMAK KUNING


Resipi harian yang enak jika dihidangkkan sewaktu berbuka. kepada yang suka meratah lala ini cukup sesuai. Paling best digandingkan dengan nasi panas, ulam dan sambal belacan...perghhh......

Lala Masak Lemak Kuning

  • 1 kg lala
  • 3 helai daun limau - disiat-siat
  • 2 batang serai diketuk
  • 1 kpg asam gelugor
  • 2 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • garam n perasa



Bahan  Blend
  • 25 cili padi - ikut kepedasan
  • 1 biji bawang besar
  • 2" kunyit hidup

  1. Blend semua bahan behingga halus
  2. Masukkan bahan yg telah di blend, air, serai , daun limau lala dlm periuk, reneh hingga mendidih.. Masukkan asam keping..
  3. Bila lala hampir masak masukkan santan biar mendidih... Jagalah  jgn sampai pecah santan lak... Masukkan garam n perasa kalu suka.....



Notes

Adapted from - PATYSKITCHEN



No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...