Saturday, June 20, 2015

AYAM MASAK LENGKUAS BUGIS


Kebetulan berada di klinik menunggu giliran bertemu doktor, tiba-tiba terpandang di skrin TV Chef Sher menunjukkan resipi Ayam Masak Lengkuas ini, nampak sedap dan menyelerakan so terpanggil untuk mencubanya. Resipi memang tidak dipaparkan jadi pulang ke rumah saya buat research..rupa-rupanya masakkan orang bugis. Bahan digunakan lebih kurang sama macam rendang cuma lengkuasnya diparut dan serainya titik.

Menu ini boleh jadi berkuah dan boleh juga dimasak kering semua bergantung kepada selera masing-masing.



Ayam Masak Lengkuas Bugis



  • 1 ekor ayam potong 12 bahagian
  • 400 gram lengkuas muda - parut
  • 2 batang serai  dititik
  • 1 kg santan pekat
  • 1 sudu makan lada putih - tumbuk
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • garam 


Bahan tumbuk / kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 10 biji bawang merah
  • 2' halia diblend halus
  • 11 cili padi
  • 15 tangkai cili kering direndam dahulu


Cara Menyediakannya

Masukkan santan dan serai titik ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Kemudian masukkan bahan kisar dan bahan parut. Masukkan sekali serbuk kunyit dan lada putih

Biar naik minyak, masukkan daging ayam. Gunakan api sederhana panas supaya masakan perencah meresap, dan masak sekata.

Masak sehingga ayam empuk dan angkat, jika inginkan kering biar lama sedikit di atas api




RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...