Sunday, June 07, 2015

CARAMELISED BANANA UPSIDE DOWN CAKE


Resipi mudah buat minum petang. Kek Pisang berkaramel...memang sedap..gandingan karamel dan pisang memang sesuai. Lagi sedap jika dapat dihidangkan bersama ais krim.


5.0 from 2 reviews
Caramalised Banana Upside Down Cake
Print


  • 200g butter,
  • 100g caster sugar
  • 100g gula perang
  • 3 biji telur
  • 300g tepung
  • 1 sdt baking powder
  • 2 pisang masak dilecek
  • 150g dark chocolate chips
  • 120ml susu segar


For the caramel and banana topping
50g butter
70g  gula perang
70ml maple syrup
4-5 pisang dihiris memanjang

METHOD

Panaskan oven 180°C/fan160°C/gas 4 
Sapu mentega pada acuan saya guna 8" atau 23cm springform

Untuk Karamelnya
Masukkan butter, gula perang dan maple syrup dalam periuk tidak melekat dan biar atas api sederhanat. Cook at a gentle simmer, kacau sehingga menjadi karamel pekat. Tuang dalam acuan dan susun pisang.

Untuk Keknya.
Pukul butter dengan gula sehingga putih dan gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan tepung diselang seli dengan susu. Kaup rata dan akhir sekali masukkan chocolate chips. Tuang ke dalam adunan karamel tadi dan bakar selama 45 minit atau sehingga masak. Sejukkn dan keluar dari acuan
Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...