Kerabu Bihun Vietnam ini adalah salad paling mudah untuk disediakan. Tidak seperti kerabu bihun Nyonya yang memerlukan banyak bahan aroma, kerabu ini memberikan kita ruang untuk memilih jenis sayuran yang kita suka, yang penting bihun hendak dicelur, sayur pilihan dan sos, selebihnya bergantung kepada citarasa kita.
Kerabu Bihun Vietnam
Untuk Sosnya
2 biji jus limau nipis
2 sdb gula gabung thai
2 sdb sos ikan
3 ulas bawang putih dicincang
garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakannya
- 1/2 paket bihun dicelur
- 1/2 carrot dihiris nipis memanjang
- 1 biji cili benggla hijau dihiris nipis
- 1 biji bawang besar dihiri nipis
- 150 g udang sederhana besar direbus dan buang kulit
- 3 tangkai daun ketumbar dihiris
- 7 biji cili padi dihiris
- biji cili merah dihiris
- 3 helai kobis ungu dihiris nipis
- sedikit bawang goreng
- sedikit kacang tumbuk
Untuk Sosnya
2 biji jus limau nipis
2 sdb gula gabung thai
2 sdb sos ikan
3 ulas bawang putih dicincang
garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakannya
- Satukan bahan sos dan adjust rasa
- Tuang bahan sos pada bahan salad dan gaul rata
- Sebelum hidang taburkan bawang goreng, kacang tumbuk dan hirisan limau.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment