Monday, October 19, 2015

CREAM PASTRY


Resipi asas membuat krim pastry yang boleh digunakan untuk tarts, cream puff dan juga sebagai inti roti atau bun. Resipi ini boleh menghasilkan 1 1/2 cawan pastry atau lebih kurang untuk 50 biji tarts beraiz kecil.




Cream Pastry

  • 1 cawan susu (susu segar/susu cair)
  • 3 sdb gula
  • 3 biji kuning telur
  • 2 sdb tepung jagung
  • 2 sdb mentega
  • sedikit garam
Cara Menyediakannya

  1. Panaskan susu jangan sampai mendidih
  2. Satukan telur, gula, dan tepung jagung
  3. Tuangkan susu ke dalam adunan telur sambil dikacau
  4. Masukkan vanilla
  5. Naikkan diatas api dan terus kacau sehingga pekat
  6. Bila pekat angkat dan tapis
  7. Masukkan mentega dan kacau
  8. Tutup dengan plastik dan sejukkan
Notes


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...