Friday, October 30, 2015

LOMAK PUTIH JANTUNG PISANG


Jantung pisang selain sedap dibuat kerabu, sedap juga dimasak lemak putih ini. Lada hitam dan ikan bilis digunakan sebagai perencah utama. Ada juga resipi yang memasukkan ikan hidup seperti ikan kembung atau ikan sardin.

Seperti lauk-lauk harian lain, masak lemak putih jantung pisang ini sedap digandingkan dengan samba belacan atau lauk-lauk yang bersambal.


Lomak Putih Jantung Piang

  • 1 biji jantung pisang
  • *3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *sejemput ikan bilis kopek
  • *1 sdb lada hitam tumbuk
  • 1 cawan antan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • garam dan perisa, gula secukup rasa


Cara-cara
  1. Rebus jantung pisang dengan sedikit garam hingga lembut. Toskan dan perah kemudian hiris-hiris. Ketepikan.
  2. Tumbuk bahan *. Satukan ke dalam periuk bahan tumbuk,hirisan cili merah, lada hitam tumbuk, santan .Kacau supaya santan tidak pecah.
  3. Masukkan santan pekat
  4. Masukkan jantung pisang, garam dan perisa, gula secukup rasa.

Notes

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...