Pages

Wednesday, October 07, 2015

CHOCOLATE CHERRY CUPCAKE


Inspirasi dari black forest kek, saya buat chocolate cupcake ini berintikan cherry pie filling. Kombinasi chocolate the cherry memang sesuai ditambah dengan vanilla frosting. Cupcakes ini sesuai buat minum petang dan presentable untuk majlis.

Resipi chocolate cupcake ini mudah dan bahan yang digunakan pun mudah Jika malas untuk mencairkan chocolate makanya resipi ini cukup sesuai, menggunakan serbuk koko sahaja.




Cherry Chocolate Cupcake
Ingredients
  • 1/2 cawan serbuk cocoa 
  • 3/4 cawan tepung ratakan
  • 1/2 sdt baking soda
  • 3/4 sdt baking powder
  • 1/4 sdt garam
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/3 cawan minyak jagung
  • 2 sdt vanilla
  • 1/2 cawan buttermilk
  • 1 can cherry pie filling


VANILLA FROSTING
  • 1 cawan butter, 
  • 4 - 5 cawan gula ising
  • 1/4 cawan heavy cream
  • 2  sdt vanilla 
  • garam

Instructions

  1. Panaskan oven  350°F (177°C). Alaskan acuan muffin.
  2. Satukan semua tepung, serbuk koko baking powder, baking soda dan garam
  3. Dalam mangkok lain satukan gula. Masukkan telur dan pukul sehingga sebati.sides. Masukan minyak dan gaul Masukkan bahan kering, gaul rata dan akhir sekali masukkan buttermilk.
  4. Sudukan ke dalam acuan dan bakar selama 15 - 20 minit
  5. Keluarkan dan sejukkan
  6. Tebuk lubang ditengah kek dan masukkan 2 biji cherry, sudukan syrup cherry.
Cara Membuat Frosting
  1. Puku butter dan ising sugar sehingga gebus
  2. Masukkan heavy cream dan pukul sehingga kembang
  3. Pipekan atas cupcakes

Notes

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...