Tuesday, October 13, 2015

BANANA PUDDING



Sayangkan kuning telur dari meringue cookies, saya buat banana pudding ini. Resipinya lebih kurang sama dengan custard fruits tart...so jika ada balance custard dari fruits tart bolehlah dibuat pudding ini. Lapiskan custard dengan biskut, pisang ataupun krim putar penuhkan cawan pudding dan topkan pudding dengan krim putar biskut dan pisang Dinginkan dan hidang dingin memang sedap dan menyejuk tekak



Banana Pudding
  • 3/4 cawan gula
  • 1/3 cawan tepung
  • secubit garam
  • 2 cawan susu
  • 3 biji kuning telur
  • 2  sdb mentega
  • 1 sdt vanilla 


TOPPING:
1/4 cawan krim putar
1 sdb gula
1/4  sdt vanilla
8 wafer cookies
2 pisang dihiri


Instructions

  1. Pudding: Satukangula, tepung dan garam dam periuk. Perlahan-lahan maukkan susu dan masak adunan atas api kecil sambil dikacau selama 8 minit atau sehingga agak mendidih
  2. Telur dimasukkan ke dalam mangkok lain dan dipukul sehingga sebati. Perlahan-lahan masukkan 1 cawan adunan susu tadi sambil dikacau. Kemudian pindahkan adunan telur ke dalam adunan susu. Kacau atas api ehingga pekat angkat dan masukkan mentega dan vanilla.Tapis dan sejukkan
  3. Topping: Pukul krim putar dengan gula ehingga soft peak
  4. Menyediakan - susu wafer danpisang dalam acuan, masukkan pudding lapiskan sehingga penuh cawan. Pipekan krim putar dan hias dengan wafer dan pisang

    Notes

    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...