Thursday, October 29, 2015

JELLY ROLLS / BAHULU GULUNG


Jelly Rolls atau bahulu gulong adalah diantara baking yang mula-mula saya pelajari dalam klas homescience di sekolah. Lama betul tak makan jelly rolls ini dan tiba-tiba teringat dan teringin jadi saya buat satu adunan.

Saya menggunakan resipi Anna Olson, mudah dan ringkas membuatnya. Untuk resipi ini jem yang paling sesuai digunakan ialah raspberry atau strawberry.


Jelly Rolls

  • 4 biji telur asingkan putih dan kuning
  • 1/4 cawan gula ising
  • 2 sdb gula kasar
  • 3/4 cawan tepung
  • 1 sdt esen vanilla
  • 1/2 sdt garam
  • sedikit jem raspberry atau strawberry
Cara Menyediakannya

  1. Panakan oven pada 375 F
  2. Alas dulangpembakar 15 x 10 dengan kertas minyak dan sapukan sedikit mentega
  3. Pukul kuning taelur dengan gula ising sehingga naik dan gebu
  4. Dalam bekas lain pukul putih telur ehingga naik dan masukkan gula kasar pukul sehingga jadi soft peak
  5. Bahagikan taepung kepada 2, satu bahagian dimasukkan pada adunan kuning telur dengan dikaup.
  6. Bahagian kedua tepung dimasukkan ke dalam adunan putih telur dengan dikaup rata
  7. Satukan adunan kuning telur dan putih telur dan kaup rata
  8. Tuang adunan kedalam acuan ratakan dan bakar selama 20 minit
  9. Keluarkan, taburkan gula halus di atas kertas gulong 
  10. Potong reja tepi dan sapukan dengan jem
  11. Gulung kemas dsn biarkan seketika sebelum dipotong.
    Notes

    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...