Masih lagi dengan menu Thai, kali ini sikap stim, juga menu favourite restoran Thai. Juga mudah menyediakannya, hiris semua bahan, tabur atas ikan siapkan sos, curah atas ikan dan kukus....ha...ha mudah malahan tidak perlu resipi.
Kombinasi serai, daun limau, bunga kantan dan jus limau merupakan kombinasi hebat yang menaikkan rasa dan aroma masakan ini Bagi yang sukakan menu yang masam-masam Siakap Stim ini memang cukup sesuai
Siakap Kukus Limau
Bahan Sos:
Bahan Lain:
Bahan Tabur
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
- 1 ekor ikan siakap
- 2 batang serai - ketuk
- 1 biji bawang besar - hiris
- 4 ulas bawang putih - hiris
- 8 biji cili padi - ketuk
- 2 inci halia muda - hiris panjang
- 1 kiub pati ikan bilis
- 3 biji limau kasturi/nipis - hiris dan juga perah jus
- 5 helai daun limau purut - buang urat & hiris kasar
- 2-3 biji bawang putih jeruk - buang kulit
- 1/2 batang saderi - hiris nipis
- 1 bunga kantan dihiris nipis
- 2 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar kicap cair
- 3-4 sudu besar sos tiram
- Sedikit air
- 1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
- Garam
- Gula/serbuk perasa
- Daun ketumbar, daun bawang - hiris
- 1 biji cili merah - hiris
Cara cara:
- Panaskan air dalam pengukus sehingga mendidih. Masukkan semua bahan hiris dan bahan sos ke dalam pinggan pengukus. Letakkan bahan hiris sebahagian di bawah ikan.
- Kukus dalam 5-10 minit atau sehingga ikan masak. Masukkan air bancuhan tepung dan garam serta gula. Rasakan dulu masinnya, sebelum ditambah garam.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment