When come to pulut kuning terdapat dua cara menyediakanya, samada tanak atau kukus. Saya lebih gemar dengan cara kukus kerana ia lebih cantik dan mudah dan yang lebih penting pulut tidak mudah mentah.
- 4 cawan beras pulut
- 1 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 1 keping asam keping
- sedikit kunyit serbuk
- sedikit garam
Cara Menyediakanya
- Rendam pulut bersama sedikit kunyit dan asam keping semalaman
- Bersihkn beras pulut dan toskan airnya
- Panaskan kukusan..alas daun pisang dan letakkan pulut.
- Masukkan santan cair yang dimasukkan sedikit garam dan kukus selama 20 minit
- Keluarkan dari kukusan..renjis-renjiskan dengan santan pekat, gaul rata dan kukus lagi 15 minit.
- Angkat dan siap dihidang bersama rendang atau kari.
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you.
1 comment:
assalam kak patty, sedapnya pulut tu i likee sangt pulut kuning ni sedappp
Post a Comment