Apam beras ini resipinya mudah dan ringkas. Saya suke resipi ini kerana ia merupakan penyelamat nasi semalam yang sayang hendak dibuang...ha..ha..nasi yang hendak dibuat nasi goreng terlalu sedikit, hendak dibuang sayang..so maka jadilah apam beras ini.
Tekturnya cukup lembut dan gebu..memang sedap...tambh sedap dengan kelapa parut putih.
1 cawan nasi
1 cawan gula
putih
1 1/4 cawan
air
1 sudu kecil
yis
sepeket
kecil eno
Cara Menyediakanya
1. Blend
nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend
lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3
atau 4 jam
2. Selepas
diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan
kalau suka) dan biar sebentar.
3. Panaskan
kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit
dengan api kuat.
Recipe Source :-http://www.jintanmanis.com/kuihmuih/118-apamtepungberas
No comments:
Post a Comment