Monday, October 06, 2014

CHOW MEIN - CHINESE NOODLES / MEE KUNING GORENG SARAPAN


Chow Mein,maksubnya Mee Goreng..biasany Chinese Style. Mee Kuning dengan menggunakan banyak sos kicap. Kobis, taugeh, tcarrot dan daun bawang adalah antara sayuran ang selalu digunakan. Chow Mein saya ini telah banyak di Melayukan..saya masukkan sedikit cili  giling dan sayuranya saya gunakan sawi hiau dan taugeh.

Sesuai dihidang diwaktu mana sekali pun. Merupakan menu popular di restoran Cina


Chow Mein - Chinese Noodles




  • 1 paket mee kuning
  • 2 pokok awi hijau di asingkan batang dan daun
  • 1 cawan taugeh
  • 200 g udang basah
  • 5 ulas bawang putih cincang
  • 2 sdb minyak masak
  • 2 sdb cili giling
  • telur mata


Bahan sos
  • 1 sdb sos kicap pekat
  • 1 sdb sos tiram
  • 2 sdb sos kicap cair
Cara Menyediakannya

  1. Panaskan minyak dan masukkan udang. Biarkan sehingga udang berubah warna
  2. Masukkan bawang putih dan cili kisar, biarkan seketika.
  3. Masukkan sedikit air supaya tidak berapa kering
  4. Masukkan batang sawi dan sos kicap
  5. Masukkan mee dan daun sawi, kacau rata sehingga masak dan angkat.



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...