Thursday, October 23, 2014

TAMARIND CHICKEN / AYAM GORENG ASAM



Kadang-kadang kita meninginkan lauk yang kering dan tidak berkuah. Resipi ini sesuai bagi yang inginkan lauk yang simple dan tidak berkuah. Bahannya mudah dan boleh dipelbagaikan. Definitely sedap bersama nasi panas.



Tamarind Chicken/Ayam Goreng Asam

  • 1/2 ekor ayam potong kecil gaul garam kunyit dan goreng sehingga masak
  • 1 biji cili Bangla potong kecil(ikut suke saiznya)
  • 2 bii cili merah dipotong menyerong
  • 1 biji bawang besar dihiris bulat
  • 1 tangkai daun kari
  • 1"halia dihiris nipis
  • 3 ulas bawang putih dihiris nipis
  • 3 sdb air asam jawa
  • 3 sdb kicap manis
  • 1 cawan air
  • 1 sdb tepung jagung dibancuh dengan  2 sdb air
  • 2 sdb minyak masak
  • garam dan perasa secukup rasa
Cara Menyediakannya
  1. Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih daun kari, dsehingga naik baunya
  2. Masukkan air asam jawa dan kicap manis
  3. Masukkan air da reneh seketika
  4. Masukkan ayam yang digoreng kunyit tadi, bawang besar cili merah dan cili bangla
  5. Akhir sekali masukkan tepung jagung biarm seketika dan angkat


Recipe Source :- PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...