Kadang-kadang kita meninginkan lauk yang kering dan tidak berkuah. Resipi ini sesuai bagi yang inginkan lauk yang simple dan tidak berkuah. Bahannya mudah dan boleh dipelbagaikan. Definitely sedap bersama nasi panas.
- 1/2 ekor ayam potong kecil gaul garam kunyit dan goreng sehingga masak
- 1 biji cili Bangla potong kecil(ikut suke saiznya)
- 2 bii cili merah dipotong menyerong
- 1 biji bawang besar dihiris bulat
- 1 tangkai daun kari
- 1"halia dihiris nipis
- 3 ulas bawang putih dihiris nipis
- 3 sdb air asam jawa
- 3 sdb kicap manis
- 1 cawan air
- 1 sdb tepung jagung dibancuh dengan 2 sdb air
- 2 sdb minyak masak
- garam dan perasa secukup rasa
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih daun kari, dsehingga naik baunya
- Masukkan air asam jawa dan kicap manis
- Masukkan air da reneh seketika
- Masukkan ayam yang digoreng kunyit tadi, bawang besar cili merah dan cili bangla
- Akhir sekali masukkan tepung jagung biarm seketika dan angkat
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment