Kuih Nona Manis dari Sulewasi Indonesia, sudah merebak ke sini, ramai sudah mencubanya saya baru semalam try. Sedap kuih ini macam kuih Talam, rasa lemak manis. My first try tidak berapa menjadi agak keras sedikit, anyway akan cuba lagi..memang suka tekturnya.
Bahan II:
- 2 cawan santan suji (santan yang diblender bersama pandan dan suji - suji ialah sejenis tumbuhan serupa pandan)
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/2 sudu teh garam
Bahan III:
- 2 cawan santan kental (pati santan)
- 2 sudu makan gula pasir
- 2 sudu makan tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
Cara:
1. Pukul
telur dan gula sehingga mengembang. Perlahankan kelajuan mixer, dan masukkan
tepung gandum. Adun sebati dan kemudian masukkan pula santan dan diadun lagi
hingga sebati. Ketepikan.
2. Campurkan
santan suji (santan yang diblender bersama pandan tadi), gula pasir dan tepung
jagung. Masak di atas api dapur sehingga meletu-letup dan memekat. Angkat.
3. Campurkan
Bahan I dan Bahan II.Gunakan mixer hingga teradun sebati. Ketepikan. Jadinya...
bila Bahan ! dan II dicampur, terjadilah adunan seperti dalam gambar di atas
tu.
4. Naikkan
periuk pengukus yang berisi air kukusan ke atas dapur dan bukakan api dapur.
Recipe Source :- http://hesti-myworkofart.blogspot.com/2011/11/kue-nona-manis.html
No comments:
Post a Comment