Ayam Goreng Berempah..selalunya dibuat bersama Nasi lemak...Untuk mendapat keenakanya sebaik-baiknya ayam diperap semalaman. Mudah menyediakanya dan jika inginkan hasil yang cantek seeloknya serai dihiris halus-halus..tapi saya hiris biasa aje. Cukup menyelerakan dan merupakan resipi ayam yang cukup digemari.
Ayam Goreng Berempah
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
- 1 ekor ayam potong 8
- 1 labu bawang besar potong bulat
- 3 tangkai daun kari
- garam dan gula secukup rasa
- Minyak secukupnya untuk menggoreng
Bahan Perap
- 5 batang serai dihiris nipis
- 1" lengkuas
- 1" kunyit hidup
- 1 sdb jintan manis
- 1 sdb jintan putih
- 1 sdb serbuk cili
- 1 sdb serbuk kari
- 5 ulas bawang putih
- 2" halia
Blend semua bahan sehingga halus
Cara menyediakannya
- Lumurkan bahan perap pada ayam.
- Masukkan sedikit gula dan garam dan perap selama 1-3 jam
- Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kekuningan
- Angkat ayam dan tioskan minyaknya
- Goreng bawang besar dan daun kari sehingga layu dan taburkan atas ayam goreng tadi
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment