Friday, October 24, 2014

SAMBAL UDANG GALAH



Jalan-jalan ke pasar terempak udang galah, memang sudah lama berhajat. Hasrat hati hendak masak lemak bersama peria tetapi aleh-aleh terlupa beli santan..maka terpaksa memikir option kedua..makanya jadilah Sambal Udang..ha..ha..apa pun alhamdulillah.

Sambal Udang Galah


  • 1 kilo udang galah dibuang muncungnya dan dibersihkan biji bawang besar dihiris bulat
  • 1 sdb air asam jawa
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sdb gula merah
  • garam dan perasa secukupnya
Bahan untuk diblend
  • 25 tangkai cili kering rendam
  • 2 biji bawang besar
  • 1' belacan

 Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah dan halu

Cara Menyediakanya
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga agak kering
  2. Masukkan udang dan biar seketika
  3. Masukkan  1/2 cawan air, garam gula merah dan air asam jasa
  4. Biar atas api sehingga udang masak dan naik minyak
  5. Akhir sekali masuk hirisan bawang besar

Recipe Source :- PATYKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...