Lempeng nostalgia...favourite arwah abah...minat
sungguh..lebih-lebih lagi ada kari semalam...katanya favourite
Jaware..Johor..dipanggil roti bawang atau LEMPENG BAWANG....lama tak buat agak
tebal sedikit..sepatutnya leper....pagi ni saya buat sambal tumis
sardine...perghhh..sedap dengan kopi "o"...terkenang semasa dulu.....
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/2 cawan air atau lebih
- 1 biji telur
- 1 biji bawang besar, dihiris nipis
- 1 sdt serbuk kunyit
- sedikit minyak untuk dileser
- Garam secukup rasa
CARA
MENYEDIAKANNYA
- Satukan semua bahan2 diatas biar sebati, masukkan garam secukup rasa, bila dah ok, rehatkan adunan 10 minit.
- Panaskan non-stick pan berukuran 8 inci, oles sedikit minyak makan dan bila panas, tuang sesenduk bancuhan lempeng tadi, ratakan dan masak dengan api perlahan hingga permukaan lempeng kelihatan kering balik2 kan
- Angkat dan lakukan proses yang sama untuk baki bancuhan, buat hingga siap.
Recipe Source :- PATYKITCHEN
No comments:
Post a Comment