Kalau disebelah utara ia lebih dikenali sebagai pulut udang kerana ada yang meletakkan isi udang hidup..tetapi disebelah selatan namanya pulut panggang. Sememangnya pulut ini perlu dipanggang setelah dimasak.
Lebih enak jika dipanggang atas bara kayu arang tetapi kalau sudah tiada atas api biasa pun boleh. Saya bakar atas api biasa yang dilapik dengan tudung periuk. Sajian ini sesuai buat minum petang atau sarapan pagi.
Pulut Udang/Panggang
- 1 cawan beras pulut - rendam semalaman
- 1 cawan santan pekat
- sedikit garam
- Beberapa helai daun pisang - layurkan atas api, lap dan kerat ikut saiz nak balut nanti
- Lidi - kerat 1 1/2 inci
Cara
Membuat:-
Basuh
beras pulut dan toskan.
Masukkan
ke dalam periuk dan campurkan santan dan garam. Masak dengan api sederhana dan
kacau-kacau selalu. Bila kering,
biarkan pulut benar-benar masak atas api paling kecil sebentar dan sejukkan.
Ambil
daun pisang yang telah dipotong selebar 1 jengkal, letak pulut atas daun
pisang, letakkan inti ditengah pulut dan gulung daun pisang biar kemas.
Tekan
bahagian hujung daun agar pulut kemas dan selitkan lidi. Buat hujung satu
bahagian lagi. Panggang atas api sederhana dan balik-balikkan pulut selalu.
INTI
1/2 biji
kelapa parut
1 cawan
udang kering
2 biji
bawang besar
5 batang
serai
1 sudu kecil
kunyit serbuk
5 tangkai
cili kering (ikut kepedasan masing-masing)
1 sudu besar
minyak masak
Garam dan
gula
1. Cara-cara
: blender cili kering, bawang besar, serai, udang kering dan bawang dengan
sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sebentar.
2.Tuang
minyak ke dalam kuali yang di panaskan, masukkan adunan inti yang di blender
tadi. Masukkan juga kunyit, garam, gula dan serbuk perasa.
3. Kacau
hingga masak dan kering sedikit.
* Lebih
sedap jika masukkan juga sedikit udang hidup kedalam bahan membuat inti.
RECIPE SOURCE: http://fizalgk.blogspot.com/2014/05/pulut-udang-sedap.html
No comments:
Post a Comment