Tuesday, October 14, 2014

SAMBAL TUMIS UDANG / SHRIMP SAMBAL


Banyak-banyak sambal tumis, sambal tumis udang lah yang paling suka. Lebih sedap jika dapat dimasukkan sedikit petai. Biasanya saya menyediakan sambal tumis udang untuk makan bersama dengan Nasi Lemak. Pilihan udang yang sederhana besar cukup sesuai membuat sambal tumis ini.

Sambal Tumis Udang



  • 1 kilo udang sederhana besar dibuang kulit
  • 1 biji bawang besar dihiris bulat
  • 1 sdb air asam jawa
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sdb gula merah
  • garam dan perasa secukupnya


Bahan untuk diblend
  • 25 tangkai cili kering rendam
  • 2 biji bawang besar
  • 1' belacan


Blend semua bahan sehingga menjadi pesa basah dan halus

Cara Menyediakanya
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga agak kering
  2. Masukkan udang dan biar seketika
  3. Masukkan  1/2 cawan air, garam gula merah dan air asam jasa
  4. Biar atas api sehingga udang masak dan naik minyak
  5. Akhir sekali masuk hirisan bawang besar


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 



No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...