Banyak-banyak sambal tumis, sambal tumis udang lah yang paling suka. Lebih sedap jika dapat dimasukkan sedikit petai. Biasanya saya menyediakan sambal tumis udang untuk makan bersama dengan Nasi Lemak. Pilihan udang yang sederhana besar cukup sesuai membuat sambal tumis ini.
Sambal Tumis Udang
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
- 1 kilo udang sederhana besar dibuang kulit
- 1 biji bawang besar dihiris bulat
- 1 sdb air asam jawa
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 sdb gula merah
- garam dan perasa secukupnya
Bahan untuk diblend
- 25 tangkai cili kering rendam
- 2 biji bawang besar
- 1' belacan
Blend semua bahan sehingga menjadi pesa basah dan halus
Cara Menyediakanya
- Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga agak kering
- Masukkan udang dan biar seketika
- Masukkan 1/2 cawan air, garam gula merah dan air asam jasa
- Biar atas api sehingga udang masak dan naik minyak
- Akhir sekali masuk hirisan bawang besar
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment