Asam pedas yang enak adalah asam pedas yang boleh dihirup....hmmm...satu lagi favourite saya. Kali ini saya menggunakan tulang-tulang daging yang dicampur dengan daging tetel-tetel....paling best bila dapat tulang som-som..perghhh siap dengan straw sekali untuk menyedut. Resipi bukan sahaja sedap makan dengan nasi...tetapi sedap juga dicicah dengan roti.
Asam Pedas Tulang
- 1 kilo tulang campur edikit daging tetel (rebus hingga empuk)
- 2 batang serai dititik
- 3-4 helai daun limau purut
- 1/2 cawan air asam jawa
- garam, perasa dan gula secukup rasa
Bahan Blend
- 25 tangkai cili kering direndam
- 5 ulas bawang putih
- 2 biji bawang besar
- 1" belacan
- 2" kunyit hidup
- 1" halia
Blend semua bahan sehingga menjadi pes halus
Cara menyediakannya
Panaskan minyak dan tumis bahan blend masukkan serai yang dititik tumis sehingga garing dan naik baunya
Masukkan air rebusan daging berserta daging,
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment