Monday, October 20, 2014

ASAM PEDAS TULANG


Asam pedas yang enak adalah asam pedas yang boleh dihirup....hmmm...satu lagi favourite saya. Kali ini saya menggunakan  tulang-tulang daging yang dicampur dengan daging tetel-tetel....paling best bila dapat tulang som-som..perghhh siap dengan straw sekali untuk menyedut. Resipi bukan sahaja sedap makan dengan nasi...tetapi sedap juga dicicah dengan roti.






Asam Pedas Tulang



  • 1 kilo tulang campur edikit daging tetel (rebus hingga empuk)
  • 2 batang serai dititik
  • 3-4 helai daun limau purut
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • garam, perasa dan gula secukup rasa


Bahan Blend
  • 25 tangkai cili kering direndam
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 1" belacan
  • 2" kunyit hidup
  • 1" halia


Blend semua bahan sehingga menjadi pes halus

Cara menyediakannya

Panaskan minyak dan tumis bahan blend masukkan serai yang dititik tumis sehingga garing dan naik baunya
Masukkan air rebusan daging berserta daging,

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...