Thursday, October 23, 2014

KASWI GANDUM


Sedap kuih kaswi ini...mudah menyediakanya. Air kapur menyebakkan kuih ini kenyal dan cukup sesuai buat hidangan petang atau kuih untuk sarapan pagi.

Kaswi Gandum

  • Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir

Bahan Kueh
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung ubi/jagung
  • 1 sudu kecil air kapur kueh [optional]
  • Kelapa parut (muda/putih saja)
  • Sedikit garam


Cara Menyediakannya
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.

7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tad

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...