Sedap kuih kaswi ini...mudah menyediakanya. Air kapur menyebakkan kuih ini kenyal dan cukup sesuai buat hidangan petang atau kuih untuk sarapan pagi.
- Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
- 5 cawan air
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
Bahan Kueh
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi/jagung
- 1 sudu kecil air kapur kueh [optional]
- Kelapa parut (muda/putih saja)
- Sedikit garam
Cara Menyediakannya
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan
pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tad
Recipe Source :-http://hanieliza.blogspot.com/2012/05/kaswi-gandum.html
No comments:
Post a Comment