Friday, July 22, 2011

WEDNESDAY BUKA PUASA MENU - SEPAT KERING MASAK LEMAK NENAS DAN PEGAGA, SAMBAL PETAI BILIS, AYAM KICAP, BUBUR GANDUM AND STAR FRUIT JUICE

Masak Lemak Ikan Sepat Kering Nenas dan Pegaga

Sambal Bilis Petai

Ayam Masak Kicap Berempah / Spicy Soy Chicken

Bubur Gandum/ Wheat Sweet Treat

Star Fruits Lemon Juice
Wednesday Buka Puasa Menu we go for "Ala Kampung" dish. Ala Kampung reflected the authentic Malay traditional dish. I cooked Masak Lemak Ikan Sepat Kering With Pineapple and Pegaga - I love this so much!!. Added some pegaga - a type of  herbs leave and some pineapple slices to add sweet and sour flavour to the gravy. The second dish was Anchovies with petai - yeah... the stink beans which I should avoid during the fasting month but then again  OMG I couldn't help it, it is a great combination with Masak Lemak and for my children who didn't fancy the kampung dish I made them Spicy Soy Chicken.....my god they love it so much...but I HATE chicken. For dessert I made sweet wheat treat something similar to rice pudding but a wheat version.....so....so......delicious. Drinks of the Day of course some refreshing and healthy drinks to boost up the mood and energy - STARFRUITS-LEMONADE. - So ENJOY!!!

__________________________________________________________________

Menu berbuka pada hari Rabu saya masak ala Kampung, masakan kegemaran saya. Saya masak, Masak Lemak Ikan Sepat Kering Bersama Nenas dan Pegaga. Mak aii.... lama tak jumpa sepat kering ni..jalan-jalan ke pasar malam terjumpa terus beli, memang dah lama mengidam, saya campurkan sedikit nenas untuk dapatkan masam-masam manis dan sedikit pegaga untuk dapatkan khasiat sayuran dan ulaman, jadi tak yahlah masak sayur lagi. Menu kedua pula adalah menu yang patut dieleakkan pada bulan puasa, ialah untuk tidak menambahkan nafas berbau...tapi sapa boleh tahan godaan petai, lagi pula sambal petai dan masak lemak lemak memang satu kombinasi yang mantap...tentang nafas tu tolak ketepi kita fikir kemudian...ha...ha... 

Untuk anak-anak yang tidak sependapat dengan saya mengenai menu ini saya senyapkan dia orang dengan Ayam Masak Kicap Berempah ...hem.....baru saya boleh menikmati hidangan saya tanpa rungutan mereka.....adil dan saksama, masing-masing mendapti menu kegemaran masing. Pemanis mulut pula saya buat bubur gandum dan minuman saya sediakan minuman berkhasiat iaitu Jus Belimbing dan Lemon. Cukup untuk seisi keluarga menikmati juadah berbuka ala kampung.

Next Post - Masak Lemak Sepat Kering Bersama Nenas dan Pegaga

_____________________________________________________________

5 comments:

aesh came said...

salam Jumaat..bubur gandum tu mcmana ye?first time pulak sy dgr~~hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi kak Paty :)
My mum suka msk lauk lemak begini..so far Hawa blm pernah msk sendiri..look appetizing lah kak

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mamahawa, memang lemak sepat ini makanan orang lama sebab tu Kak kena ada separate menu untuk anak-anak. They don't appreciate this. Memang sedap...lebih sedap kalau kena dengan nasi panas and of course the incredible SAMBAL BELANCAN...perghhhh mak mertua lalu pun tak sedar.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Aesh came, bubur gandum tu sama macam "rice pudding" om putih dok makan.Gandum direbus sampai empuk kemudian masukkan santan dan gula...sodap...macam kita makanbubur kacang dan bubur jagung...nanti Kak upload resipinya.

aesh came said...

Oh, thx..suke mkn rice pudding kecik2 dlu..hehe sekarang jual dlm tin punye je x selera nk mkn..hehe okey dokey nnt i'll check out the recipe~~ insyaAllah nk try buat..

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...