Thursday, September 01, 2011

SWEET STRAWBERRY COOKIES

I made 20 types of cookies for the recent EID MUBARAK celebrations, not for myself but for the orphanage home. Since I wanted to focus on "ibadah" 10 last days of Ramadan, I haven't got the time to post it in my blog, in fact right now I'm preparing a write up on 2011 Raya Cookies. it's a summary of what had been tasted and tested in PATYSKITCHEN. Most of the recipes came from our blogger friends, my family recipes and some from foodie magazine.

This Sweet Strawberry Cookies was one of it. I got the recipe from RASA, a monthly food magazine. This is a new era cookies with strawberry chocolate coating and white chocolate drizzles. It's crunchy, presentable and yum...yum..

Great for festive, "hantaran" or even as a gift.


INGREDIENTS

250 g butter /250 g mentega
100 g fine sugar / 100 g gula halus
1 tsp strawberry paste / 1 sdt pes strawberry
1 tsp red coloring / 1 sdt perwarna merah
350 g flour / 350 tepung gandum
40 g cornflour / 40 g tepung jagung
50 g rice flour / 50 g tepung beras
20 g milk powder / 20 g susu tepung
1/8 tsp emplex / 1/8 sdt emplex
20 g ground almond / 20 g badan cincang
Pink and White Cooking Chocolate for dips and drizzling / Pink dan Putih cokolat masakan untuk hiasan.

PREPARATIONS

·    Preheat oven to 375F. /Panaskan ketuhar pada 375 F
·   In a medium bowl, sift together all the dried ingredients set aside./ Dalam satu mangkuk besar satukan dan ayak semua bahan kering dan letak sebelah.
·      In the bowl of a stand mixer, cream the butter and fine sugar together until light and fluffy. /Dalam mixer pukul mentega dengan gula halus sehingga ringan dan gebu.
·  Add strawberry paste and red coloring / Masukkan pes strawberry dan perwarna merah.  
·   On low speed, gradually add the reserved dry ingredients and mix on low until combined.  Add almonds and mix on low for 5 seconds. / Masukkan bahan-bahan kering and gaul sehingga sebati. Akhir sekali masukkan serbuk badam. Pastikan semua bahan digaul rata.
  Roll dough into oblong shape and bake for 8 - 12 minutes/ Bentukkan doh melonjong dan bakar selama 8-12 minit.        
·     Remove cookie to cool completely. In a double boiler, melt pink chocolate and coat the cookies with the pink chocolate. Drizzles white chocolate on top and transfer cookies in paper cups / Keluarkan cookies dari oven dan sejukkan. Sementara cookies sejuk, cairkan chocolate pink dengan menggunakan double boiler, celupkan cookies dan hias dengan chocolate putih. Masukkan cookies ke dalam cawan kertas.
________________________________________________________________________________

Saya tidak berkesempatan membuat N3 cookies-cookies Raya yang dibuat baru-baru ini kerana hajat saya ingin menumpukan 10 malam terakhir dengan ibadah. Ini tidak bermakna saya tidak memaksa atau membuat sebarang cookies, tanggungjawab itu tetap dijalankan cuma masa untuk membuat N3 amat terbatas. Walaubagaimana untuk memastikan resipi-resipi ini tidak hilang, saya mengambil kesempatan cuti Raya ini untuk membuat N3 cookies ini, menariknya tentang projek ini ianya menjadi satu kompilasi menarik trend cookies 2011. Kebanyakan yang saya cuba adalah resipi yang dikongsikan oleh rakan blogger, majalah dan tidak kurang juga resipi keluarga. Resipi biskut strawberry ini adalah salah satu daripadanya. Resipi ini adalah resipi baru, cookies trend 2011, perisa strawberry ini menaikkan rasa cookies ini, rasa macam biskut strawberry waffer yang dijual dikedai. Dihias dengan coolate masakan merah jambu dan cokolat putih. Bukan sahaja sesuai sebagai cookies Raya malah sesuai juga dijadikan bahan"hantaran" dan hadiah.

Next Post - Biskut Arab - Melt-In-The Mouth

_______________________________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...