Pages

Monday, February 07, 2011

APAM PISANG /STEAM BANANA MUFFIN






I'm gonna run this short, an experiment I did during the CNY holiday- Apam Pisang aka Banan Steam Muffin from a cookbook by Kak Ita. Just make do with the leftover banana. It's nice and serve best for tea or breakfast. To have a high impact on this recipe top it with fresh grated coconut. Give a try, its...yummmy

INGREDIENTS
75 gm corn oil / 75 gm minyak jagung
100 gm castor sugar / 100 gm gula kaster
150 gm self raising flour / 150 gm tepung naik sendiri
200 gm mashed banana / 200 gm pisang lecek
2 eggs / 2 biji telur
1/8 tsp soda bicarbonate / 1/8 sdt soda

PREPARATION
  1. Sieve flour and soda and leave aside / Ayak tepung dan soda, letak sebelah
  2. In a mixing bowl, whisk eggs and sugar till fluffy and add in banana / Dalam mangkuk pukul telur dan gula hingga kembang. kemudian masukkan pisang.
  3. Slowly add in flour and corn oil /Perlahan-lahan masukan tepung dan minyak berselang seli.
  4. Pour into ramekin 3/4 full and steam for 10 minit. / Masukkan ke dalam acuan muffin dan kukus selama 10 minit.
 _______________________________________________________________

Apam Pisang ni saya buat ketika cuti Raya Cina baru-baru ini hasil ilham Kak Ita dari bukunya yang berjudul "Kuih Traditional Rasa Baru". Sedap kuih ni, dalam gambar Kak Ita, kuih ini sepatutnya merekah, tapi saya  buat ni tak merekah, dia jadi bulat, tak tahu mana silapnya, tapi saya cover up supaya tak nampak kegagalan kuih ni letak dalam muffin paper cup dan top dengan kelapa parut. Apa pun rasanya memang sedap lebih-lebih lagi makan ketika panas.
______________________________________________________________
Next Post - Nagasari Cha-Cha



________________________________________________________________

20 comments:

DG said...

Your steam banana muffin blooming so beautiful & looks yummy!

Mama Gee said...

Ehmm walaupun tak merekah....dah nampak kesedapannya!

Iza Akma said...

salam..gebu naiknya banana muffin kak Paty..comel nampaknya..walau tak merekah tetap cantik..

hana said...

alahai comelnyer....... kakk.. klu tak merekah anak2 kita suker.. klu yg merekah dier marah2 kenapa kuih tuh mama pecah2kan! sabo jerrr... hihihi

Nieza said...

kak paty, sedapnya apam pisang ni nanti nk pi cari pisang la buat juga...nk minta ni dh abis lak..hehe

Ayu said...

Assalam kak paty,
dah lama juga tak jalan2 kat penang ni..
cantik apam pisang akak ni..gebu nampaknya
bolehlah cuba recipe yg ni pulak lain kali..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hey DG, welcome, yeah it's nice especially with the grated coconut, give a try. Stay tune I will announce PATYSKITCHEN GIVE AWAY on the 14th.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hey Mama Gee, tok guru kita buat merekah, kita buat naik bulat pula, anak-anak ketawakan saya dia orang kata tak jadi, tapi sekali tenguk saya rasa lebih cantik tak merekah. Apa pun janji sodap ya.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hey Iza , tulah tangan kak ni bab-bab merekah ni kureng sedikit, buat apam beras pun tak merekah, memang lokek betul dengan senyumanya, mungkin ikut tuannya kok montel.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hey Hana, memang tangan akak ni panas kut, bab-bab apam ni teringin juga nak tenguk ia MEKAR tetapi selalu gagal. Ni tengah experiment MOH HUAT pula tenguk macam mana. Jangan lupa daftar top 10 members akak akan launch PATYSKITCHEN GIVEAWAY pada 14 ni.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hey Nieza, apam ni kalau makan ralek tau, cap-cup, cap-cup tak sedaq habis sepinggan, so kalau nak diet jangan cuba. Nieza jangan lupa daftar top 10 members ya. Kak akan launch PATYSKITCHEN GIVE AWAY 14 ni.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hey Ayu, nice to hear from you, jalan-jalan ke cni selalu, banyak lagi experiment tengah dibuat, tengah seronok memasak, yalah lama tak masuk ke dapur. Jangan lupa daftar top 10 members, kak akan launch PATYSKITCHEN GIVEAWAY pada 14 ni.

Lyza said...

salam kak paty..wahhh lyza suka apam pisang ni..apa2 yg ada pisang mesti licin lyza abiskan..hehe.. x mekar x pe kak..janji lembut n plg penting sodappp..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks Lyza, memang lembut dan sodap kena pula makan dengan kelapa, sekali fikir lebih baik tak merekah dari merekah, kalu merekah dah sama macam apam lain kan?????

Diana @ Melley Mey said...

akak... diana dah 10 thn tak buat apam.. hehehe.. tgk apam akak nie terliur plak diana.. teringin nnt nak buat gak.. ;)

Bee said...

salam kak, montok2 apam pisangmu itew!!! saya c&p resipi ya..tq

Rosdi Eunos said...

aikkk dah 3 kali mencuba nak post comment, but couldn't get through.. harap2 this time ok.. not sure if my connection is bad or otherwise..
anyway akak punya apam pisang looks depressingly yummy... mana nak cari pisang malam malam ni ek??

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Diana, ni first time Kak buat Apam, memang kena dengan selera, selalu kalu kuih manis ni anak-anak kureng sedikit tapi yang ini habis. Cubalah resipi Kak Ita.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Bee, thanks datang singgah dapur Kak, namanya Apam mesti kena montok-montok. Bee cuba ya sedap apam ni.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hey Rosdi nice to hear from you again, Ya think I have some technical problem at my side. Trying to rectify this, could'nt post any entry due to this. Anyway thanks.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...