Pages

Friday, February 18, 2011

BANANA/VANILLA PANCAKE

 

Pancake is a classic breakfast treats. Today fast food restuarants serve pancake as one of their breakfast menu. However it doesn't  works that well with my family. Pancake cannot be included as our family breakfast menu, my children prefer heavy savoury breakfast, however  it is a HOT tea time menu at home. So at home pancake is done during tea time. I used to get ideas serving pancake from Paddington House of Pancake in Queensbay Penang. Never miss to drop for pancake whenever I'm in Penang. Fantastic, they have a massively extensive menu with more different types of pancake that you could imagine. 


Personally I have been craving for pancakes for quite sometimes and managed to get it done last weekend. I made a simple vanilla pancake topped with banana and maple syrup. Got the the recipe from Simple Daily Recipe... wola.....

HERE'S WHAT YOU'LL NEED
  • 1/2 cup whole wheat flour / 1/2 cawan tepung whole whear flour
  • 1/2 cup all purpose flour / 1/2 cawan tepung all purpose
  • 3 teaspoons baking powder / 3 sdt baking powder
  • 1/2 teaspoon salt / 1/2 sdt garam
  • 1 teaspoon cinnamon / 1 sdt serbuk kayu manis
  • 1 teaspoon vanilla extract / 1 sdt vanilla
  • 1 egg / 1 biji telur segar
  • 2 tablespoons oil or applesauce / 2 sdb minyak atau mentega
  • 3/4 cup milk / 3/4 cawan susu segar.

  1. Heat griddle set to medium heat.  Mix the dry ingredients together and add in all wet ingredients.  Beat until batter is smooth.   If you have Oven Fried Bacon on hand, this is the time to warm it up in the microwave. / Panaskan kuali tidak melekat. Campurkan semua bahan dan masuk kedalam bahan kering. Pukul rata - saya guna blender supaya tak bergentel.
  2. By this time, the griddle should be hot enough to pour the batter.  If the griddle is too hot, simply remove it from the heat for a minute or two and turn down the burner just a bit./ Bila kuali panas tuangkan sesenduk adunan ke dalam kuali dan masak hingga masak. Lihat gambar dari recipe on line langkah-langkah membuat pancake,

If this is your first try see this step-by step picture on making pancake by recipe on-line to assist you.


cooking pancake part 1

cooking pancake part 2

__________________________________________________________________

Pancake for Breakfast !!!, kurang jalan bagi anak-anak saya, biasanya untuk sarapan anak-anak lebih gemar yang pedas dan yang berat, roti canai, nasi goreng dan "tiga serangkai - (mee, bihun, kueh teaw) itu yang selalu laris, manis-manis ni agak kureng, tetapi kalau dibuat pada waktu petang hem... tak menang tangan dibuatnya.


Biasanya saya kalau membuat pancake ini selalu mendapatkan idea cara nak "gu" kan pancake ni dari PADDINGTON HOUSE OF PANCAKE, ya allah, pancake di sana memang menggoda, ada yang pedas dan ada yang manis. Hiasannya tok sah cakaplah macam-macam, ais krim, strawberry, blueberry, kekacang dan apa-apa ajelah memang menarik. Kalau ke Pulau Pinang itulah salah satu favorite spot saya, pancake dan black coffee, wola.......tak bergerak dari kerusi dibuatnya.


Saya sebenarnya dah lama mengidam pancake ni, tulah kalau nak buat kenalah cukup korum supaya tidak membazir, alhamdulilah cuma cuti hujung minggu baru-baru ni, anak-anak balik bercuti saya buat pancake ni. Simple basic pancake dari Simple Daily Recipe. Cukup enak, makan bersama pisang dan syrup maple. So tertunai sudahlah hajat di hati. 


Semalam waktu pulang dari kerja ternampak durian, nampaknya dah musim balik kut... next plan rasanya nak buat pancake durian pula.  Kepada yang belum pernah try buat pancake saya ada sertakan step-by step proses membuatnya dari Recipe Online. SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT MENJAMU SELERA.
_________________________________________________________________

Next Post - Chocolate Cupcake



_________________________________________________________________

11 comments:

izahdaut said...

kak paty..
anak anak saya suka makan penkek ngan coklat sos..tak pun sapu butter n gula..hehe..kalau guna nonstick pan tak yah letak minyak pun ok kan, nanti hasil pancake cantikkk je haluss kulitnya..pernah juga cuba pankek guna buttermilk..naik menggebuu pankeknya.

Wanieyra said...

salam pagi...

wah! kak paty...siap tujuk cara2 lagi.thanks.....

KakAsma said...

Kak paty,
mmg betul tu,pepai kalau sarap mesti nak yg pedas2kan..tapi kalau kat umah saya dah takde pilihan..anak2 makan aje.tapi pankek nie mmg jadi kegemaran anak2..kalau sekali buat mesti nak kena buat lagi...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Izah, betul cakap Izah letak buttermilk. Kak pun rasa macam tu, yang ni Kak rasa agak kering sedikit, nanti Kak adjust untuk Durian Pancake Kak masukkan buttermilk.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Wanieyra, tengah cuti adalah masa sedikit nak tunjuk step by step, lagipun Kak rasa penting juga bagi yang baru belajar. Kadang-kadang benda-benda macam ni membantu. Tujuan blog kak nak share ilmu, jadi kita share apa yang patut. Betul tak????

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Kak Asma, hilang-hilang timbul apa ke he nya? Betul cakap Kak Asma tekak kita ni nak pedas-pedas aje, tetapi sekali sekali breakfast orang putih apa salahnya. Memang betul budak-budak suka ni memang tak menang tangan, kena letak dua kuali baru boleh kalau tak terkulat-kulat juga dibuatnya.

Nieza said...

Assalam kak Paty...singgah nk b/fast pankek la kak....malas tul nk buat b/fast kalau ada kedai mamak kat sini kan best...hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza, jemputla, concept kita LAYAN DIRI, silala buat macam umah sendiri ya.

aidah said...

Salam Paty,
nice blog U have. Anak I yg kecik sekali tu memang suka makan pancake, tapi selalunya sy buat guna tepung yg readymade tu je. By the way tertarik dengan resepi chocote truffle tu, hari tu ada buat tapi guna Oreo. Budak2 memang suka makan yg macam ni

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Aidah, hem...memang pancake dan chocolate truffle tu kegemaran kanak-kanak, tapi kalau nak buat buat kecil-kecil sebesar onde-onde senang makan dan tak bazir. K terus bersama saya dan saya harap Dapur saya memenuhi citarasa Aidah.

aeshcame said...

I never thought of altering pancake resepi..sah tak berbakat msk2 nih..huuU~ no wonder my blog lacking resepi..kuikuikuI~ mcm best sgt..can I share on my blog this resepi? nnt i link to your blog..huuU~

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...