Pages

Wednesday, February 16, 2011

MANGO PANNA COTTA


I love mango, I enjoy mango halved and slashed into cubes, scooped with spooned. Whether it's local, Thailand or Indian mangoes they are fantastic. Beside having it raw, we can do marvelous with mangoes. The one that I love most is this panna cotta. Sweet, soft and rich in the mango flavour. With the current hot weather, this dessert helps in soothing your throat.

INGREDIENTS
2 ripes mangoes - prepared 160 ml  puree / 2 biji mangga masak buat 160 ml puri
300 ml double cream / 300 ml double cream140 g castor sugar / 140 g gula kaster
160 ml coconut cream / 160 ml santan
12 g gelatin powder / 12 g serbuk gelatin
2 tbsp icing sugar / 2 sdb gula icing
2 tbsp lemon juice / 2 sdb jus lemon

PREPARATION
  1. Put the mango puree in a saucepan. Add cream, coconut milk, caster sugar, lemon juice. Heat everything together, then gently boil, stirring until the sugar has dissolved. /Masukkan puri mangga dalam periuk. Campurkan cream, santan, gula dan jus lemon. Masak diatas api kecil sehingga gula larut.
  2. When the cream is just simmering scoop out about 100 ml into a small bowl and scatter over the gelatine. Stirr until dissolved, stir back into the saucepan, then take heat. / Bila cream sudah agak mendidih, ambil 100ml dan dicampurkan kedalam mangkok kecil bersama gelatine. kacau rata dan masukkan semula kedalam periuk krim tadi. Kacau rata sehingga adunan sebati dan padamkan api.
  3. Sieve into a juga and pour into 4 individual pudding basins. Leave to set in the fridge for at least 4 hours./ Tapiskan kedalam jug dan tuang dalam acuan pudding. Sejukkan sekurang-kurangnys 4 jam sebelum dihidang.
  4. Serves with fresh mango or oranges / Hidang bersama mangga atau limau. 

__________________________________________________________________

Mangga adalah buah kegemaran saya, tidak kiralah jenis apa sekali pun. Sebut aje mangga memang habis saya kerjakan. Sebenarnya mangga ini selain dari mangga begitu aje sesuai juga untuk membuat bermacam-macam jenis sajian, baik mangga muda mahupun mangga masak memang sedap dibuat sajian. kKta biasa membuat mangga muda untuk masakan dan mangga masak selalunya kita akan buat pudding. Wisssh... memang sedap. Resipi ini adalah salah satu resipi mangga yang menjadi favourite saya.  Sesuai dengan cuaca panas sekarang ini, memang menyejukan tekak.
_________________________________________________________________

Next Post - Okra Sambal /Bendi Bersambal


__________________________________________________________________

8 comments:

Wanieyra said...

salam tengahari..
memang sedap makan ni pada cuaca panas2 ni...kat luar tu panas betul. nak pergi lunch pun rasa malas...

lina said...

salam - paty sedap puding manggo itu...

fara dean said...

salam kak..
mmg soothing my throat lah..hihi..lembut dan sedappnya tidak terkata..

hOtMaMa said...

sedapnyer kak! harus saya cuba gak neh.. tp nak tny sket, cream yg akak guna tu, whipping cream ke?

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Wanieyra, ya memang panas sebab tu Kak buat panna cotta ni, simpan dalam fridge rasa-rasa nak sejuk tekak makan.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Lina memang sedap, kalau tak ada mango boleh guna strawberry atau passions fruits. Cuba la

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Fara, Farakan pakar bab-bab pudding ni, suka tenguk pudding-pudding Fara, memang sedap buat sejuk tekak, kurangkan ais ganti dengan pudding ya

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Hotmama, saya guna thick cream, whip cream pun boleh digunakan tetapi kalau nak lemak baik pakai double cream atau thick cream.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...